O elevă de la un liceu teologic din Roman s-a sinucis. Nu există un bilet de adio. Posibilele cauze ale gestului extrem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Liceului Teologic Mechisedec Ştefănescu din Roman FOTO Facebook
Sediul Liceului Teologic Mechisedec Ştefănescu din Roman FOTO Facebook

O adolescentă de nici 17 ani, elevă la un liceu teologic, s-a sinucis, cauzele gestului extrem fiind doar bănuite în lipsa unui bilet de adio.

O adolescentă, care nu împlinise 17 ani, elevă în clasa a XI-a, la Liceul Teologic Ortodox Episcop Melchisedec Ştefănescu din Roman, şi-a pus capăt zilelor la sfârşitul săptămânii trecute, gestul extrem petrecându-se la locuinţa familiei din satul Bătrâneşti, comuna Icuşeşti, judeţul Neamţ. 

Fata, care s-a spânzurat într-o cameră a casei, nu a lăsat vreun mesaj de adio, aşa cum se întâmplă în alte cazuri ale unor tineri care „explică“ de ce au vrut să-şi încheie socotelile cu viaţa, astfel că ancheta demarată de poliţişti se bazează în acest moment doar pe supoziţii, nefiind vreo certidudine. 

Poliţiştii au ridicat telefonul victimei, sperându-se ca, după studierea mesajelor trimise sau primite de adolescentă şi audierea persoanelor cu care a vorbit înainte de a comite gestul extrem, să fie aflat şi motivul sinuciderii. Deocamdată, se bănuieşte că eleva căzuse în depresie sau că suferea din dragoste.

Tragedia s-a petrecut pe data de 19 martie, în jurul prânzului. Eleva locuia cu părinţii, dar mai stătea şi la bunicii paterni, care aveau casa în apropiere, deoarece acolo avea semnal mai bun la internet, pentru a putea participa la cursurile online. La data menţionată, adolescenta a cerut permisiunea să meargă acasă pentru a face curăţenie, pentru că mama era plecată la o bătrână paralizată, pe care o îngrijea. Impacientată că fata întârzia să se întoarcă, deşi i se spusese că trebuia să vină la masă la o anumită oră, bunica l-a trimis pe fiul ei - tatăl copilei, să o aducă. Aşa avea să iasă la iveală tragedia, părintele găsindu-şi fiica fără viaţă într-o cameră, atârnând într-o funie legată de un cui. 

„Era un copil normal, pe care l-am cunoscut încă din  şcoala gimnazială. Eu am fost şi bibliotecară. Venea des să împrumute cărţi. E de neînţeles ce s-a întâmplat, pentru că adolescenta nu a lăsat 

niciun bilet de adio. Poliţiştii i-au ridicat telefonul mobil, pentru a căuta indicii privitoare la gestul ei, de neînţeles. Poştaşul mi-a povestit că, în urmă cu două zile, i-a dus alocaţia şi era zâmbitoare, glumea“, a declarat Elena Cozma, asistent social la Primăria Icuşeşti. 

„Am găsit o familie devastată de tragedie“ 

Drama este cu atât mai mare, dacă avrm vedere faptul că adolescenta era unicul copil al familiei. Printre cei care s-au alăturat părinţilor devastaţi de durere au fost şi cadrele didactice de la Liceul Teologic Episcop Melchisedec Şrefănescu. Directorul Ionuţ Amăriuţei a fost personal la domiciliul acestora, înmânându-le o contribuţie bănească pentru înmormântare şi încercând să-i sprijine moral. 

„Era un copil extraordinar, o adolescentă plină de viaţă. Am rămas cu toţii surprinşi de întorsătura pe care au luat-o lucrurile. Nu ne-am gândit că, în câteva luni de cînd nu ne-am văzut cu elevii, faţă în faţă, lucrurile pot lua asemenea întorsături dramatice. Am fost la Bătrâneşti pentru a sprijni familia în aceste momente dramatice nu numai cu un mic ajutor material, strâns de la cadrele didactice, ci mai mult pentru a încerca să-i sprijinim moral. Am găsit o familie devastată de tragedie“, a declarat, pentru Monitorul de Neamţ, directorul liceului. 

Acesta a mai afirmat că familia deja îşi făceau planuri cu fiica, după terminarea liceului dorind să o sprijine pentru a urma studii superioare: „Am încercat să îi îmbărbătăm, atât cât se pate în asemenea situaţii tragice. E cu neputinţă şi pentru familie, şi pentru noi să găsim o explicaţie a gestului acestei adolescente ajunsă în acest dezechilibru psihic, care a determinat-o să-şi ia zilele“. 

Unii psihologi sunt de părere că izbucnirea epidemiei de coronavirus, care a dat peste cap toate

sectoarele vieţii sociale şi economice, datorită regulilor impuse, a generat şi efecte ce nu puteau fi anticipate. Astfel, doar contactul social online poate duce în situaţii de risc pe unii adolescenţi sensibili,

care conduc uneori la gesture extreme. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Mercurialul şpăgilor pentru angajări la spital. O contabilă a fost arestată

 

Sentinţă pentru bătrânul care şi-a tranşat fiul, apoi l-a aruncat în Siret

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite