Numele unguresc al ultimului pui de zimbru născut în Neamţ stârneste patimi extremiste
0Un concurs care avea ca scop botezarea unui pui de zimbru a iscat controverse pe internet după ce micuţul animal a primit numele de Roleny, ce derivă din limba maghiară. „Naşa” puiului de zimbru este Zsuzsanna Hegyi
Concursul organizat de Parcul Natural Vânători Neamţ, o structură a Regiei Romsilva, care a avut scopul de a găsi cel mai interesant nume pentru un pui de zimbru venit pe lume în iunie 2021, la Grădina Zoologică Dragoş Vodă, s-a încheiat pe 11 august 2021, fiind anunţată cea mai inspirată alegere.
Întrecerea lansată pe Facebook a ajuns la ediţia a IX-a, începând din 2013, de atunci fiind „botezaţi“ şi găsindu-şi „naşi“ doisprezece zimbrişori. Publicul era invitat să găsească un nume, regula fiind ca el să înceapă cu particula „RO“, una care provine de la indicativul de ţară al României. Concurenţii trebuia să explice succint şi de ce au ales numele respectiv.
„Concursul nostru a ajuns la final. Peste 500 de persoane şi-au exprimat opţiunea privitor la ce nume să poarte zimbrişorul, primindu-se circa 300 de nume diferite. Fericitul câştigător este doamna Hegyi Zsuzsanna, iar viţelul se va numi Roleny (de la boleny - zimbru în limba maghiară“, au anunţat reprezentanţii Parcului Vânători.
Până anul acesta, au fost „botezaţi“ 12 zimbri, şapte masculi - Românaşul, Rovin, Robur, Romaşcan, Ronică, Rovan şi Roborn şi cinci femele - Rozana, Rolline, Romi, Roltea şi Rovidenia. Câştigătoarea ediţiei 2021, Zsuzsanna Hegyi, este ziaristă în Gheorgheni, fiind căsătorită cu Barna Hegyi, directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaş. Ea a explicat astfel alegerea:
„În cazul speciei zimbru au existat mai multe subspecii, cele mai cunoscute fiind zimbrul de şes sau Bialowieza şi zimbrul de munte sau zimbrul cauzazian. Se ştie mai puţin de subspecia zimbrul de carpaţi (a cărui denumire latinească ar fi fost Bison bonasus hungarorum) cu dimensiuni mai mici, cu blana scurtă şi bucălată, foarte agil, existent în Munţii Carpaţi până spre finele secolului al XVIII-lea. Se spune că ultimul exemplar de zimbru de Carpaţi a fost vânat în pasul Bucin, nu departe de Gheorghieni. Din acest motiv propunerea mea este RO-leny (de la boleny - zimbru în maghiară)“,
Nume inspirat de un schit
La scurt timp de la apariţia postării în care Parcul Natural Vânători anunţa numele câştigător au apărut nenumărate comentarii pe această temă, unii fiind de acord cu numele: „Mie mi se pare foarte inspirată alegerea. Este un nume care uneşte, nu care dezbină. Păcat că alţi oameni nu văd aşa lucurile. Să trăieşti mulţi ani, Roleny!“.
Zsuzsanna Hegyi, câştigătoarea de anul acesta, este ziaristă FOTO Facebook
Alţii nu sunt de acord: „De ce în maghiară? Numele Românesc nu suna mai bine la ureche?“; Să conţină ro de la România şi aţi ales nume maghiar. Bravos!“; „Poate „Pişta“ era mai potrivit, sau un nume german, săsesc! „Ne-aţi cam indus in eroare cu RO-ul din faţă. Am crezut că se caută un nume românesc. Aţi ales însă un... hibrid maghiaro-român“.
La ediţia din 2019, concursul a fost câştigat de Ruslan Vascan, primarul comunei Vatici, raionul Orhei. „Rovidenia! Pentru că alături se află Schitul Vovidenia, iar zimbrii Neamţului parcă ar sta la straja acestui sfânt lăcaş“, şi-a motivat propunerea edilul, el amintind şi de Mihail Sadoveanu, care a locuit o vreme la schit şi a scris inclusiv despre zimbrii din vremea marilor voievozi.
Administraţia Parcului Vânători Neamţ derulează un proiect unic în ţară, care are ca scop repunerea în habitatul natural a zimbrilor. A început pe 22 martie 2012, când primul grup - cinci exemplare, a fost eliberat în zona Chitele, din comuna Crăcăoani, În acest moment, după alte şi alte eliberări ale legendarelor mamifere, s-a ajuns ca prin codrii Neamţului, pe o suprafaţă de circa 60.000 de hectare, să hălăduie circa 50 de zimbri.
Vă mai recomandăm să citiţi:
„Scap cu viaţă? O să mor? Mi-e frică!“ Poliţist cutremurat de trăirile fetiţei electrocutate când îşi făcea poze pe tren
Poliţişti decoraţi pentru acte de bravură. Printre ei, luptători SAS care au supravieţuit unei explozii premeditate