Nebunia unei moşteniri: un bărbat şi-a stropit cu benzină fiul şi casa, apoi a dat foc. Decizia halucinantă a Parchetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobilul incendiat nu mai este locuibil. FOTO: ISU Neamţ
Imobilul incendiat nu mai este locuibil. FOTO: ISU Neamţ

O ceartă violentă între tată şi fiu, plecată de la moştenirea unei locuinţe, s-a soldat cu incendierea imobilului şi doar reţinerea făptaşului.

Un individ de 44 de ani, din comuna Tupilaţi, judeţul Neamţ, este autorul unei fapte mai puţin întâlnite în cazuistica judiciară. El a beneficiat de clemenţă, deşi a incendiat o casă, după ce a turnat un lichid inflamabil în camere, dar şi-a stropit şi fiul cu benzină, cu intenţia de a-i da şi lui foc. 

Imediat după comiterea faptelor, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de săvârşirea a două infracţiuni, distrugere şi violenţă în familie şi nu a mai ajuns la instanţă cu propunere de arestare preventivă. 

Anchetatorii de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ au luat decizia de a-l cerceta în stare de libertate, iar la expirarea reţinerii a fost eliberat din arest şi trimis acasă. Doar că din imobil nu mai există decât pereţii, restul fiind distrus în totalitate.

Cercetările efectuate în cauză au stabilit că între tată şi fiu existau neînţelegeri de la dreptul de moştenire asupra unei casei. 

Cum o soluţie pentru această problemă nu a fost găsită, situaţia s-a acutizat în timp, iar animozităţile au luat o turnură neaşteptată pe 18 iulie 2020, când bărbatul de 44 de ani băuse destul de mult. 

În după-amiaza zilei menţionate, cadrele de la Secţia de Poliţie Rurală Ştefan cel Mare şi ISU Neamţ au fost sesizate de către o tânără de 29 de ani, din Tupilaţi, care a reclamat că la locuinţa unui consătean a fost o altercaţie după care imobilul a fost cuprins de flăcări. 

Dată fiind amploarea incendiului, pompierii au plecat către locul indicat cu trei echipaje din cadrul

Detaşamentului Roman şi un echipaj de voluntari de la serviciul din localitatea Războieni. La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat la acoperiş şi în interiorul casei.

Fiul s-a salvat la timp de furia tatălui

Fiul peste care tatăl turnase benzină reuşise să părăsească imobilul înainte de izbucnirea flăcărilor. Două vecine, de 45 de ani şi 79 de ani, au suferit atacuri de panică la vederea vâlvătăii, care risca să se extindă şi la gospodăriile lor. Ambele au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la paramedicii unei ambulanţe SMURD, dar au refuzat transportul la spital. 

În cele din urmă, incendiul a fost lichidat, dar flăcările au transformat în scrum acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi şi bunurile din cele trei camere - obiecte de mobilier, articole de îmbrăcăminte, materiale textile, aparate electrice şi electrocasnice, documente de proprietate şi de identitate.

În timp ce pompierii stingeau sinistrul, demaraseră cercetări şi poliţiştii, care aveau să stabilească cum s-a ajuns la incendierea intenţionată, şirul evenimentelor. 

„S-a stabilit faptul că, pe fondul consumului de alcool şi a unor neînţelegeri cu fiul său, de 19 ani,

bărbatul de 44 de ani ar fi stropit cu o substanţă inflamabilă atât bunurile din locuinţă, pe care ulterior le-a aprins, cât şi bunurile din bucătărie, care s-au aprins de la sursa de foc deschisă a aragazului

aflat în funcţiune. De asemenea, bărbatul l-ar fi stropit şi pe fiul său cu aceeaşi substanţă inflamabilă“, conform Poliţiei Neamţ. 

În conflictul cu tatăl, fiul a suferit leziuni, dar a refuzat să fie transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Autorul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru  distrugere prin incendiere şi violenţă în familie, fiind „cazat“ în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Poliţiei Neamţ. La expirarea reţinerii a fost lăsat să plece acasă.

Pe aceeaşi temă:

Codrii Neamţului în flăcări. Ipoteza şocantă privind cauzele izbucnirii incendiilor

Cum s-au sfârşit „peripeţiile“ unui tânăr care a comis o mulţime de infracţiuni într-o singură noapte: :

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite