Neamţ: Acţiune de salubrizare pe lacul Pângăraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfruntând intemperiile din weekend, 13 tineri au venit din Iaşi şi Bucureşti să salubrizeze rezervaţia avifaunistică

Voluntari din Bucureşti şi Iaşi s-au alăturat în weekend localnicilor din comuna Pângăraţi pentru a demara igienizarea lacului cu acelaşi nume. Lacul, declarat rezervaţie avifaunistică din anul 2004, este situat la jumătatea distanţei dintre Piatra Neamţ şi Bicaz. Acţiunea face parte din programul taberei de ecologizare „O lume vie - Lacul Pângăraţi", organizată de fundaţia Eco Moldavia, în perioada 21-23 mai.

Ploaia cu intensităţi de aversă nu i-a speriat pe voluntari. Înfruntând intemperiile cu pelerine, mănuşi şi cizme de cauciuc, tinerii au descins la malul lacului şi au adunat bidoane de plastic chiar de pe apă. Printre mizeriile plutitoare au dat de ambalaje de aurolac, PET-uri cu lapte, resturi de vin sau alte lichide.

Din Bucureşti, cu maşina unuia dintre ei, au venit Dana Şerb, 23 de ani, Dana Ninulescu, 23 de ani, Mirela Savu, 22 de ani, şi Vlad Tutunaru, 21 de ani. „Suntem iubitori ai muntelui şi am văzut anunţul de organizare a taberei pe internet. Ne-am înscris şi participăm încântaţi la acţiunile de aici".

Pentru cele două nopţi ale taberei, cazarea a fost asigurată în corturi de campanie puse la dispoziţie de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava" al judeţului Neamţ. „În acest moment, efectivele noastre sunt pregătite să intervină pentru orice situaţie de urgenţă care ar putea fi provocată de ploile masive. Dar de îndată ce vremea ne va permite, vom reveni cu o barcă, pentru a continua ce aţi început astăzi pe lacul Pângăraţi", a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ, care a ţinut să fie prezent la deschiderea taberei.

În sprijinul taberei de salubrizare a venit şi o pensiune din comuna învecinată, Alexandru cel Bun, care s-a oferit să asigure masa pentru unele momente ale taberei. „Este prima dată când primim ceva ce nu am cerut", a spus Isabela Nedelcu, preşedintele fundaţiei Eco Moldavia.

Bilanţul primei zile de tabără a fost impresionant, deşi nivelul lacului a fost crescut şi cu toată înverşunarea ploii. „Au fost colectaţi 45 de saci de 240 de litri cu bidoane de plastic, pe care le vom preda operatorului de salubritate din comună", a încheiat Isabela Nedelcu

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite