Neamţ: A fost aprobat proiectul noii pârtii de schi la Durău (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singura amenajare pentru schiori din Durău nu are autorizaţie de funcţionare
Singura amenajare pentru schiori din Durău nu are autorizaţie de funcţionare

Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Ceahlău, întrunit sâmbătă în şedinţă extraordinară, a avizat planul de amenajare a pârtiei cu o lungime de aproape 2 kilometri.

Proietul prevede ca pârtia să fie situată pe un traseu care pleacă de pe versantul opus cabanei Fântânele şi are sosirea în zona drumului axial Durău-Izvorul Muntelui. În planurile prezentate membrilor Consiliului Ştiinţific al PN Ceahlău este menţionat că pârtia va avea o lungime de 1700 de metri lungime, cu 503 de metri diferenţă de nivel.

„După ce nu s-a ajuns la nicio înţelegere între Consiliului Judeţean şi Mitropolia Moldovei  pentru construirea unei pârtii pentru schiori pe terenul Bisericii, a rămas ca soluţie găsirea unei alte locaţii. O pârtie este singura şansă de relansare a turismului în staţiunea Durău", spune Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, cel care s-a ocupat de partea tehnică a pârtiei.   

Aşa arată traseul pârtiei de schi de pe Ceahlău:

Traseul pârtiei de schi de pe Ceahlău

Condiţii speciale de amenajare în arie protejată

Din calculele estimative, realizarea pârtiei de schi ar costa circa 4,5 milioane de euro, bani pe care iniţiatorii proiectului speră să-i obţină prin programul guvernamental „Schi în Carpaţi".

„Va trebui modificat planul de management al Parcului Naţional Ceahlău şi sunt necesare studiul de impact, respectiv aprobări de la Ministerul Mediului. Pentru amenajarea pârtiei trebuie defrişate în condiţii speciale şi 6,5 hectare de pădure", mai spune Papalicef.

În funcţie de aprobări şi de lucrările de amenajare, un astfel de obiectiv ar putea fi dat în funcţiune cel mai devreme în sezonul se iarnă 2012-2013.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite