Mitică Popescu şi povestea barului „Şase saşi în şase saci“, primul înfiinţat într-un teatru românesc FOTO

0
Publicat:

Povestea barului „Şase saşi în şase saci“, primul înfiinţat într-un teatru românesc, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, îl are ca „autor“ pe maestrul Mitică Popescu, cel care a părăsit „scena“ vieţii acum câteva zile, vineri, 6 ianuarie 2022, fiind înmormântat, la Bucureşti.

Mitică Popescu, în parcarea din fața teatrului pietrean FOTO Arhiva TT
Mitică Popescu, în parcarea din fața teatrului pietrean FOTO Arhiva TT

Marele actor şi-a început cariera profesionistă în 1967, fiind repartizat, după terminarea studiilor, la instituţia din urbea străjuită de culmea Pietricica, unde a stat 7 ani. Pentru a marca acest lucru, Teatrului Tineretului a decis să organizeze un eveniment „In memoriam“, în foaierul instituţiei.

„Teatrul Tineretului vă invită la vernisajul expoziţiei dedicate memoriei actorului Mitică Popescu, în cadrul căreia veţi putea vedea colecţia de fotografii şi afişe ale spectacolelor în care a jucat celebrul artist în perioada petrecută la Piatra Neamţ, precum şi interviul realizat în 2017“, a transmis conducerea TT.

Respectivul interviu a fost proiectat în cadrul Spectacolului Aniversar TT 50 (altfel spus 50 de ani de teatru la Piatra Neamţ), concept scenariu şi regie de Gianina Cărbunariu, concept vizual şi filmări de Andrei Dăscălescu. Expoziţia este deschisă publicului în perioada 5-8 ianuarie, în intervalul orar 10.00 - 14.00.

Mitică Popescu, în „Năpasta“, în anul 1970 FOTO Arhiva TT
Mitică Popescu, în „Năpasta“, în anul 1970 FOTO Arhiva TT

„Pelicula este un testimonial despre umanitatea sa luminoasă, Mitică Popescu alegând să vorbească despre două spaţii de întâlnire şi comuniune artistică, care au marcat istoria TT: Festivalul de Teatru de la Piatra Neamţ şi primul bar înfiinţat într-un teatru din România“, precizează conducerea TT. Expoziţia mai poate fi revăzută la reprezentaţiile spectacolului „O scrisoare pierdută“, din 13 şi 14 ianuarie.

În interviu, actorul povesteşte cum i-a venit ideea organizării Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ. Se întorceau de la Veneţia, unde participasese, alături de colegi, la un eveniment similar şi i-a propus directorului de atunci să se facă ceva asemănător. Ideea a prins, şi din 1968, manifestarea are loc în oraşul moldav.

Şi tot Mitică Popescu a istorisit povestea barului „Şase saşi în şase saci“, primul înfiinţat într-un teatru românesc. Şi-a adus aminte că odată ajuns la Piatra Neamţ, alături de colegi, mai toţi tineri şi burlaci, după reprezentaţiile care se încheiau la ora 22.00, mergeau la Restaurantul Ceahlăul, astfel că se vorbea de ei că erau neserioşi:

Teatrul Tineretului, fotografie de epocă FOTO Arhiva TT
Teatrul Tineretului, fotografie de epocă FOTO Arhiva TT

„Atunci i-am zis directorului să fac un bar la teatru, pentru colegi şi prieteni. L-am făcut, serbând acolo zile onomastice, chiar şi o nuntă, a lui Boris Petrov. Barul «Şase saşi în şase saci» avea şi o firmă luminoasă. Cine nu mai putea rosti aceste cuvinte, nu mai era servit. Pleca acasă“, povestea actorul. La TT, Mitică Popescu a jucat în aproximativ 30 de piese, plecând, la Teatrul Mic, în 1974.

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri