Măturile şi lopeţile, armele şoferilor contra nămeţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrenii s-au mobilizat şi au strâns singuri zăpada de pe maşini şi din parcări pentru a putea circula
Pietrenii s-au mobilizat şi au strâns singuri zăpada de pe maşini şi din parcări pentru a putea circula

Nici pietonii nu circulă mai uşor, fiindcă angajaţii societăţii Salubritas au curăţat zăpada doar de pe trotuarele situate în centrul oraşului.

Cea mai grea ninsoare din această iarnă i-a silit pe pietreni să iasă în stradă şi să curăţe nămeţii care au pus stăpânire peste oraş. Primul pas şi cel mai greu a fost ieşirea cu maşina personală din parcările de reşedinţă.


„Aşa de tare ningea ieri dimineaţa la şase că m-am speriat. Am mai ieşit cu doi vecini şi am îndepărtat zăpada din faţa scării cu lopata. În parcare a fost mai greu. Zăpada a îngheţat şi ne era frică să nu ne zgâriem maşinile. Am stat mai bine de o oră pentru că ningea încontinuu“,
a spus Toader Asiminei, locuitor din cartierul Precista.

Troienele i-au pus la încercare şi pe pietoni
După ce au reuşit, cu chiu cu vai, să-şi elibereze autoturismele din nămeţi, şoferii s-au lovit de patinoarul de pe străzile înguste de cartier. Abia pe drumurile principale au putut respira cât de cât uşuraţi.


„Conform graficului de urgenţe, am intervenit în primul rând pe arterele principale spre Bacău, Roman, Bicaz şi Târgu Neamţ şi pe străzile din centrul oraşului. În giratorii şi în intersecţii s-a folosit şi material antiderapant. În ordinea priorităţilor, intervenim şi pe străzile secundare“,
a declarat Cornelia Tudorancea, directorul societăţii Publiserv, care se ocupă de curăţarea străzilor din oraş. Cei care nu au maşini personale şi nu folosesc mijloacele de transport în comun au fost nevoiţi să-şi croiască drum prin stratul înalt de zăpadă de pe trotuare.


Angajaţii Salubritas au intervenit numai în zonele centrale, în restul oraşului fiecare s-a descurcat cum a putut. „Mă grăbesc să ajung la serviciu şi cred că am plecat prea târziu de acasă. Stau lângă Şcoala nr. 4 şi am făcut mai bine de jumătate de oră până la blocul turn de la Ozana. În mod normal nu-mi ia mai mult de 10 minute. Cred că fac febră musculară“, a spus Elena Ichim.Circulaţia a fost îngreunată, vineri, pe 8 drumuri naţionale şi 18 judeţene, unde s-a acţionat cu 69 de echipe de intervenţie şi cu 28 de utilaje specifice pentru deszăpezire şi împrăştiere de material antiderapant.

Pe drumurile judeţene şi naţionale se circulă greu
„Echipe şi utilaje ale SC Drupo şi ale Secţiei Drumuri Naţionale sunt în teren pentru îndepărtarea zăpezii care s-a aşternut într-un strat destul de gros pe drumurile din judeţ. Sunt porţiuni pe care se circulă greu, dar niciun drum nu este blocat“, a declarat prefectul Mihai Archip.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite