Mâini măiastre, păstrătoare ale meşteşugurilor tradiţionale. Cine sunt premianţii la Festivalul „Lada cu zestre“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piatra Neamţ a fost, timp de trei zile, la sfârşitul săptămânii trecute, gazda Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre“, ediţia XVIII-a, cu acest prilej fiind acordate premiile „Neculai Popa“.

Premianții manifestării de la Piatra Neamț FOTO CMN Neamț
Premianții manifestării de la Piatra Neamț FOTO CMN Neamț

Distincţiile poartă numele unui mare meşter din Neamţ, care a înfiinţat în satul natal, Târpeşti, cel mai mare muzeu de artă populară din România, în colecţiile acestuia fiind zeci de mii de exponate.

Anul acesta, la manifestarea care a avut loc în Parcul Central al municipiului străjuit de culmile împădurite Cozla şi Pietrica, au participat circa 60 de invitaţi.

Ei au reprezentat diverse zone etnografice din ţară şi Republica Moldova, artiști în principalele domenii ale artei populare: olărit, prelucrarea lemnului, metalelor, industria casnică, pielărie, confecţionarea măştilor, podoabelor, realizarea de icoane, împletitituri, încondeiat ouă şi săpunărit. Meşterii au făcut demostraţii, fiind şi un atelier de prelucrarea lemnului.

Stand expozițional din Parcul Central FOTO CMN Neamț
Stand expozițional din Parcul Central FOTO CMN Neamț

Premiile „Neculai Popa“ pentru promovarea artei populare au fost obţinute anul acesta de Constantin Ciubotăriţa (comuna Vorona, judeţul Botoşani), declarat Tezaur Uman Viu în 2023 - tehnici de prelucrare a blănurilor şi a pieilor. A învăţat meşteşugul de la tatăl său şi rude, confecţonând, alături de soţie, Emilia, căciuli, chimire, curele, iniţiind copii în acest domeniu.

Ana Bodescu, declarată şi ea Tezaur Uman Viu (2020, este din Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud, primind distincţia pentru confecţionarea pieselor de port popular - îmbrăcăminte şi accesorii. Tehnica preferată, cusături cu mărgele, a învăţat-o de la mamă şi de la bunici.

Nora Cornelia şi nepotul Grigoraş îi continuă activitatea, frumuseţea portului din Năsăud a fost dusă dincolo de graniţele ţării.

Opinci expuse la festival FOTO CMN Neamț
Opinci expuse la festival FOTO CMN Neamț

„Floarea Cosmi, din localitatea Runcu-Salvei, Bistriţa-Năsăud, ajunsă la vârsta de 87 de ani, este decan de vârstă al meşterilor participanţi la festival, a primit premiu pentru întreaga activitate. Ultima opincăreasă din Năsăud este o prezenţă constantă la manifestarea de la Piatra Neamţ, unde, an de an aduce şi descântă colacul“, a transmis Complexul Muzeal Naţional Neamţ (CMNN).

Un premiu a fost decernat Silviei Cozmâncă, preşedinta Asociaţia ART - Meşteşugurile Prutului, care sprijină şi promovează meşterii din România şi Republica Moldova, îi ajută să-şi valorifice produsele, iniţiază şi desfăşoară proiecte în parteneriat cu instituţii de cultură, autorităţi publice, organizaţii din ţară şi străinătate pentru organizarea de târguri, tabere şi ateliere de creaţie.

Obiecte din lemn realizate cu migală FOTO CMN Neamț
Obiecte din lemn realizate cu migală FOTO CMN Neamț

Laureat a fost şi cunoscutul etnograf Marcel Lutic, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova.

Înfiinţată şi condusă de două decenii, organizaţia este iniţiatoarea a nenumărate târguri de meşteri din ţară, iar manifestarea de la Piatra Neamţ este un exemplu al profesionalismului şi al bunei colaborări cu muzeele şi instituţiile administraţiei locale.

În cadrul Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre“, vineri, 24 mai, la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ au avut loc şi lansări de carte: Feodosia Rotaru, „Patrimoniul cultural imaterial al judeţului Bacău“, Editura „Vasile Alecsandri“, Bacău, 2024 şi Eugen D. Neculau, „Rost şi rânduială în satul românesc“, Editura „Vasiliana '98“, Iaşi 2023, editor Marcel Lutic.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite