Nesimţirea turistică pe Ceahlău. Concurs bizar despre „câte pet-uri pot abandona pe traseu“ şi un experiment despre civism

0
Publicat:

Administraţia Parcului Naţional Ceahlău a tras un semnal de alarmă în speranţa că un fenomen care se petrece anual, nu unul natural, ci unul datorat exclusiv „omului“, se va diminua în 2024.

O parte dintre deșeurile strânse din zona vârfului Toaca FOTO Facebook Parcul Ceahlău
O parte dintre deșeurile strânse din zona vârfului Toaca FOTO Facebook Parcul Ceahlău

Este vorba despre abandonarea pe trasee a deșeurilor, în special sticle din plastic, doze de bere, de suc, ambalaje de la dulciuri sau alimente, reprezentanţii parcului spunând că spectacolul dezolant care rămâne prin ţară după week-end-urile prelungite la mare sau la munte, demult timp subiect de ştiri, are loc şi-n acest masiv.

Conducerea parcului a transmis că numărul tot mai mare de vizitatori, anul trecut au fost contorizaţi peste 100.000 de turişti pe trasee, a provocat o presiune crescândă asupra ariei, care se manifestă printr-un tip de comportament civic total neadecvat, având în vedere statutul arealului. Situaţia a fost exemplificată recent, într-o singură zi rangerii stângând câţiva saci cu gunoaie.

„El este caracterizat prin folosirea excesivă a deşeurilor din plastic, urmată de abandonarea lor cu indiferenţă pe traseele montane, poluarea cu obstinaţie şi raportarea la natură a poluatorilor ca la un imens coş de gunoi duce la situaţii cu totul nedorite, neplăcerile estetice aduse celorlalţi turişti, care ştiu să respecte muntele, fiind reale.

Cantităţile de deşeuri din fotografii sunt colectate de către patrula de astăzi (14 mai 2024 - n.red) a rangerilor care a acţionat în zona Dochia - Cabana Meteo - Scări Toaca, patrulă care ar fi putut să monitorizând fauna. Dar, nu... deturnarea rangerilor de la atribuţiile lor principale e alt efect al concursului naţional «Câte peturi pot abandona pe traseu?»“.

Pett-uri aruncate lângă poteci de turiști iresponsabili FOTO Facebook Parcul Ceahlău
Pett-uri aruncate lângă poteci de turiști iresponsabili FOTO Facebook Parcul Ceahlău

Acesta este mesajul transmis de administraţia arealului, care a mulţumit voluntarilor care au ajutat la strângerea şi evacuarea gunoaielor, fiind făcut un apel la simţul civic al celor care urcă pe munte: „Păstraţi natura curată! Schimbarea începe cu noi!“. Planul de management al parcului prioritizează activităţile de conştientizare şi educare privitor la gestionarea deşeurilor începând cu plecarea în drumeţie.

„Odată și odată, muntele se va răzbuna pe noi“

În condiţiile în care pe platou sunt până la 2-3.000 de vizitatori, capacitatea de supraveghere de către cei şapte rangeri (din care trei prezenţi la porţile de intrare) e solicitată la maxim, sarcină dublată de supravegherea celor „pasionaţi“ de rute interzise (cum ar fi Brâna Ocolaşului). Amenzi pentru abandonarea deşeurilor s-au dat, grafice de patrulare cu jandarmii sunt şi se efectuează constant.

Frumusețea muntelui FOTO Facebook Parcul Ceahlău
Frumusețea muntelui FOTO Facebook Parcul Ceahlău

Constantin Andraş, şeful Pazei Parcului Ceahlău, a relatat într-o postare pe Facebook despre un experiment, care a avut rolul de a testa gradul de conştiinţă civică a turiştilor. Iar concluzia avea să fie amară, spunând că e foarte dificil să-i surprinzi pe cei ce abandonează deşeuri, iar imaginile surprinse de camerele video nu sunt recunoscute ca probe pentru sancţionarea contravenţională:

„Nu prea avem sprijin din partea turiştilor adevăraţi în atenţionarea nesimţiţilor. Am făcut un experiment pe un traseu: un ranger, în civil, a aruncat în vecinătatea unor grupuri de turişti, la vedere şi ostentativ, o doză goală de bere. Gestul a fost făcut de 10 ori, pentru grupuri diferite de turişti, turişti ce nu au luat nici cea mai mică atitudine. Întrebaţi, ulterior, de ce această indiferenţă, majoritatea au răspuns că se temeau că au de-a face cu un beţiv şi nu voiau complicaţii“.

Postarea celor de la administraţia parcului a stârnit reacţii, una relevantă fiind a lui Mihai Timişescu: „Nici n-a început bine sezonul turistic, că s-a umplut muntele de gunoaie, de la Fântânele până la Toaca. Şi de le-ar fi lăsat dracului măcar în cărare, ca să le putem strânge mai uşor, dar nu, le-au aruncat cât mai departe în prăpastie, de parcă le-ar fi putut înghiţi pământul. Odată şi odată, muntele se va răzbuna pe noi“.

Scările de pe vârful Toaca FOTO Siliviu Foca
Scările de pe vârful Toaca FOTO Siliviu Foca

Gradul de atractivitate al Ceahlăului creşte de la an la an, o atracţie majoră fiind vârful Toaca, (1904 metri). Din toamna anului 2018, accesul spre cota menţionată este facilitat de o scară montată pe stânci, o structură metalică, ce numără nu mai puţin de 523 de trepte. Scara este un magnet pentru vizitatori şi, fără a exagera,  uneori turiştii urcă sau coboară „bară la bară“.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite