Locuinţe sociale în sediul bazei militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii nu ştiu încă ce suprafeţe vor primi în administrare de la militari, dar primele lor intenţii se leagă de construirea de locuinţe.

Ministrul Administraţiei şi Internelor Gabriel Oprea s-a arătat dispus să cedeze Primăriei Piatra Neamţ cazarma din cartierul Văleni, întinsă pe cinci hectare, terenul şi construcţiile de la Regiment, care ocupă 12 hectare, precum şi poligonul de pe Dealul Vulpii, cu o suprafaţă de 35 de hectare.


„Nu ştim exact care dintre aceste terenuri le vom primi, dar măcar una din suprafeţe va fi transferată în domeniul public al oraşului. Unele locaţii au şi construcţii, care ar putea fi transformate în locuinţe“, spune Bogdan Puşcaşu, city managerul oraşului.

Locuinţe ANL şi de serviciu
Primăria vrea să amenajeze locuinţe prin programul ANL sau printr-un proiect propriu, dar trebuie să le împartă cu Armata, care pune condiţii. „O parte din aceste locuinţe vor reveni angajaţilor din Ministerul Apărării. Cota va fi stabilită de specialişti“, a spus ministrul Oprea.

Cea mai convenabilă zonă pentru construcţia de locuinţe pare actuala garnizoană, situată la ieşirea din oraş spre Bacău. „Aici sunt şi clădirile în care au fost dormitoarele militarilor care pot fi amenajate, cu soluţiile tehnice corecte, în spaţii de locuit“, explică citymanagerul. Autorităţile nu pot aprecia la acest moment câte locuinţe pot realiza pe terenurile promise de Armată şi nici destinaţia lor precisă.

Plan similar la Roman
„Am prefera să fie locuinţe ANL pentru că pot fi cumpărate, iar banii se întorc în sistem şi se pot construi şi alte unităţi. Putem face şi apartamente, dar şi case. O altă posibilitate ar fi să alocăm terenul pentru proiecte majore, cum e cel privind construirea centralei solare“, mai spune administratorul public al urbei.

Experţii imobiliari spun că suprafeţele cele mai mari promise de Armată nu prezintă un interes pentru proiectele de dezvoltare urbană. „La Dealul Vulpii, unde este poligonul militar, preţul nu trece de 10 euro pe metrul pătrat, dar la 35 de hectare, ar fi 3,5 milioane de euro“, spune Daniel Toma, specialist imobiliar. Şi la Roman şefii oraşului plănuiesc amenajarea unor locuinţe şi a unei grădiniţe la cazarma de 8 hectare pe care Guvernul vrea să o transfere către administraţia locală.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite