Fenomenul de zăpor a reapărut după doi ani pe Bistriţa, în Neamţ. Gheaţa acoperă râul pe 8 kilometri şi are grosimi de până la 5 metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fenomenul de zăpor de pe Bistriţa revine în iernile geroase FOTO Adevărul
Fenomenul de zăpor de pe Bistriţa revine în iernile geroase FOTO Adevărul

Zăporul de pe Bistriţa s-a format în urma temperaturilor scăzute din ultimele două săptămâni. Autorităţile locale, ISU şi specialiştii de la Apele Române monitorizează fenomenul care se manifestă pe cursul râului. În comuna Poiana Teiului s-a instituit stare de alertă, iar 31 de familii sunt pregătite de evacuare dacă se dă alarma.

Blocurile de gheaţă acoperă cursul râului Bistriţa pe o lungime de circa 8 kilometri, cea mai mare parte pe raza comunei Poiana Teiului. Săptămâna trecută, lungimea zăporului atinsese 13 kilometri, fenomenul manifestându-se şi în amonte, pe raza comunei Farcaşa. În ultimele două ierni, pe fondul unor temperaturi mai blânde, zăporul nu a mai apărut pe râu.

„Deocamdată vremea nu ne creează probleme. Ziua temperaturile trec uşor peste zero grade, dar noaptea sunt -5, -6 grade Celsius, iar gheaţa se topeşte treptat. Grosimea medie a blocurilor de gheaţă este de 3-4 metri, dar sunt şi zone de 5 metri. E bine că debitul râului nu e foarte mare, că ar crea presiune peste gheţuri, semn că zăpada nu se topeşte brusc pe munţi”, spune Petru Bîia, primarul comunei Poiana Teiului.

Spre comparaţie, în 1995, atunci când în zonă au avut loc primele inundaţii, temperaturile au ajuns şi la +14 grade, iar în amonte, în zona Dorna Arini a plouat abundent. Cea mai gravă situaţie a fost în iarna 2002-2003, atunci când topirea  zăporului a produs şi trei victime omeneşti.

„Acum am instituit stare de alertă la nivelul comunei, este activat planul de intervenţie în caz de urgenţă, iar oamenii ştiu că trebuie să evacueze zona dacă se dă alarma. Riscurile de inundaţii sunt pentru 17 gospodării din satul Poiana Teiului, şi 14 din Topoliceni. Grădiniţa este încălzită, oamenii care nu au unde să meargă la rude pot fi găzduiţi acolo”, mai spune primarul.  

Fenomenul este monitorizat în permanenţă de personalul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Poiana Teiului, dar şi de personal de la ISU Neamţ şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ.

Citeşte şi:

Zăporul de pe râul Bistriţa ameninţă din nou gospodăriile muntenilor

Zăporul de pe Bistriţa, ţinut în frâu cu diguri

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite