Autostrada Unirii, „semnătură“ istorică pentru sectorul ce străbate județul Neamţ, prin Munţii Stânişoarei

0
Publicat:

La Ministerul Transporturilor a fost semnat, miercuri, 20 septembrie 2023, contractul de finanţare pentru lucrările la Autostrada Unirii - A8, pe sectorul din județul Neamţ, cel care străbate Munţii Stânişoarei

A8 va străbate şi viaductul de la Poiana Largului FOTO Cooltneamt.ro
A8 va străbate şi viaductul de la Poiana Largului FOTO Cooltneamt.ro

Este vorba despre execuţia Secţiunii 3, Leghin -Târgu Neamţ, a autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni. Semnatarii au susţinut că Neamţul va deveni un nod  important pentru transportul rutier, fiind traversat de două autostrăzi care unesc regiunea Moldovei de restul ţării, A8 cu Ardealul şi A7 cu sudul României. În plus, va fi o oportunitate mare pentru mediul de afaceri din zonă, crescând şansele de noi investiţii, grevate acum de infrastructura precară.

„Constructorul care a câştigat licitaţia, SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL, se angajează să finalizeze lucrările în termenul stabilit de 30 de luni, pentru cei 29, 91 km ai acestei secţiuni. Proiectul de 1,56 de miliarde de lei este finanţat prin PNRR, bani destinaţi dezvoltării şi modernizării României“, a declarat secretarul de stat George Lazăr, fost prefectde Neamţ.

Sectorul din Neamţ al A8, care dispune de o finanţare de 312 milioane de euro, va avea o lungime de circa 30 de kilometri, pe acest tronson urmând a fi reabilitate sau construite 13 poduri, 11 pasaje, două viaducte şi două noduri rutiere, unul pe Drumul Naţional 15B, la Vânători Neamţ şi celălalt pe Drumul Naţional 15C, la Humuleşti - Târgu Neamţ.

Traseul montan al Autostrăzii Unirii va traversa teritoriul judeţului Mureş pe o lungime de 25,3 kilometri, în Harghita pe 81,6 kilometri, iar în Neamţ pe o lungime de 52 kilometri. Alţi aproape 100 de kilometri vor fi pe sectorul Târgu Neamţ - Târgu Frumos - Iaşi - Ungheni. Urmează a se stabili când vor începe efectiv lucrările pe secţiunea nemţeană, prima care intră în construcţie.

Conform unor studii, suprafeţele împădurite estimate a fi defrişate sunt de peste 1.000 de hectare, iar realizarea proiectului va „afecta“ suprafeţe cu diverse categorii de folosinţă precum agricole, neproductive, curţi, construcţii, drumuri, ape, spaţii verzi. Terenurile sunt situate în extravilanul şi intravilanul unor localităţi, parte a domeniului public sau privat şi vor fi expropriate.

Prin zona montană, A8 se va „intersecta“ cu situri Natura 2000 - zone protejate, între care sunt Dealurile Târnavei Mici - Bichet, Dealurile Târnavelor şi Valea Nirajului, Borzonţ, Desiunea şi Munţii Giurgeului, dar şi parcuri naţionale, Vânători Neamţ, Ceahlău şi Rezervaţia de Zimbri Vânători. Amplasamentul drumului se suprapune şi pe 18 ape de suprafaţă aflate în bazinele hidrografice Mureş şi Siret.

Pe 1 septembrie 2023, a demarat construcţia la Autostrada A7 pe sectorul din Neamţ. Pentru ca lucrările la A7 să nu întârzie, s-a decis ca tronsonul ce străbate judeţele Bacău, Neamţ şi de aici la Paşcani (Iaşi), care are circa 77 de kilometri, să fie împărţit în trei, durata de execuţie fiind 30 de luni.  Valoarea lucrărilor pe cei aproximativ 80 de kilometri este de 5.858.984.396 de lei, ceea ce înseamnă 1,17 miliarde de euro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite