Dosarul penal al şefului CJ Neamţ. Cum şi-a aranjat interesele personale la refacerea unei şcoli arse
0Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, a fost condamnat pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă. Una dintre ele a vizat reconstrucţia unei şcoli, care a ars în totalitate, iar firma soţiei lui Arsene a fost cooptată drept subcontractor.
Contopirea sentinţelor de la cele trei fapte de trafic de influenţă pentru care Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, a fost găsit vinovat, i-au adus o condamnare destul de grea, magistraţii de la Tribunalul Bacău pronunţând o sentinţă de 8 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, plus confiscarea a 80.000 de euro şi a 150.000 de lei.
Una dintre infracţiunile din acest dosar se referă la o „afacere“ în legătură cu reconstrucţia şcolii generale Icuşeşti, care arsese din temelii în ianuarie 2014. În acest caz, Direcţia Naţională Anticorupţie a decis să-l trimită în judecată pe şeful legislativului nemţean în iulie 2018, ulterior fapta fiind conexată cu altele două.
Conform actelor de urmărirere penală, derularea
„evenimentelor“ în această speţă ar fi început în mai 2015, când acuzatul era preşedintele PSD Neamţ şi parlamentar. Atunci, arătau procurorii, el ar fi dat de înţeles că are influenţă asupra primarului din Icuşeşti.
Iar în acest context, poate interveni pentru atribuirea lucrărilor de construcţie a şcolii unei firme administrate de soţia unui fost edil. În acest fel, şeful CJ, ar fi obţinut un folos cuantificat de Direcţia Naţională Anticorupţie la 150.000 de lei, din subcontractarea lucrărilor de tâmplărie către o societate controlată de preşedintele CJ.
„În luna iunie 2015, inculpatul Arsene Ionel, lăsînd să se înţeleagă că are influenţă asupra unui primar de comună (...), membru al aceluiaşi partid, a pretins de la un alt edil (martor), în schimbul atribuirii contractului (...) către firma administrată de soţia acestuia din urmă, cao parte din lucrări (cele de tâmplărie), să fie subcontractate unei societăţi agreate de inculpat“, transmitea DNA.
Plată efectuată înainte de livrarea tâmplăriei
Apoi, pe 27 iulie 2015, primarul din Icuşeşti a încheiat contractul de execuţie, iar pe 9 octombrie 2015, firma câştigătoare a subcontractat o parte din lucrările de tâmplărie „societăţii agreate de inculpat, fiind emisă în aceeaşi zi o factură fiscală în valoare de 150.000 lei (achitată la datele de 16.11.2015 şi 07.03.2016 deşi produsele de tâmplărie au fost livrate în lunile august şi septembrie 2016)“, mai precizau anchetatorii.
Şcoala Icuşeşti a ars în totalitate la început de ianuarie 2014 FOTO Ziarul Ceahlăul
Într-un alt dosar, şeful CJ Neamţ a fost denunţat de fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti“. Acesta a susţinut că i-ar fi dat, în 2013, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate în tentativa de a-l „anihila“ pe preşedintele de la acea vreme al legislativului nemţean, Culiţă Tărâţă.
Cum tentativa de „compromitere“ a şefului CJ nu a reuşit, Pinalti a cerut restituirea sumei, ar fi primit înapoi doar 20.000 de euro şi a făcut presiuni pentru recuperarea restului, dar demersurile nu au avut efectul scontat. A urmat denunţul, iar pe 29 ianuarie 2018 Ionel Arsene era arestat.
A treia faptă imputată este din 2015. Ionel Arsene era suspectat că ar fi cerut de la un afacerist 5% din suma de 60 de milioane de lei, bani ce trebuiau alocaţi de Apele Române pentru finalizarea contractelor pe care societatea respectivă le derula. Intervenţia a fost făcută la un coleg de partid, fost secretar de stat, „dar demersurile nu au avut niciun rezultat“, preciza DNA.
Ionel Arsene a fost condamnat printr-o sentinţă din 6 aprilie 2022, la 8 ani şi 4 luni de închisoare. Pentru cele trei infracţiuni de trafic de influenţă a primit câte 5 ani, ele au fost contopite, rezultând
sentinţa menţionată. Decizia Tribunalului Bacău nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel din acelaşi oraş.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Mari nereguli la spitalul unde zece oameni au ars de vii. Ce a constatat ISU
Elev bătut, din motive de amor, de fochistul liceului la care învaţă. Adolescentul a ajuns la spital