Delicatese tradiţionale preparate odinioară la stână sau de bunici. Cum se găteşte o ciorbă cu jântuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar la ceaun iese o ciorbă delicioasă. FOTO: infamilie
Doar la ceaun iese o ciorbă delicioasă. FOTO: infamilie

Jântuitul se obţine din zerul rămas după ce se face brânza, având în el mici bucăţele de urdă. Reţeta de preparare a unei ciorbe este extrem de simplă.

Pentru cei care n-au auzit de jântuit sau jintiţă, un produs tradiţional românesc, dar care se mai poate găsi prin Bulgaria, Serbia, Grecia şi Macedonia, adică la popoare care au vechime în creşterea oilor. 

Trebuie ştiut că are şi calităţi terapeutice, dacă este băut ca iaurt, pentru că, până la urmă, asta este. Totuşi, ce îl deosebeşte de zer sau alte produse fermentate ce se obţin din lapte este gustul deosebit. 

Aşadar, jântuitul se obţine din zerul care rămâne după ce se face brânza, fiind luat de pe foc înainte să se atingă punctul de fierbere, pentru a căpăta o consistenţă groasă. 

Ce rezultă se poate consuma cald, fiind un lichid dulce, dar după 2-3 zile se acreşte şi i se mai spune „iaurt de stână“, sau jântuit, în fond un zer cu mici bucăţi de urdă. 

Pentru a prepara un borş cu jântuit nu trebuie decât să avem la îndemână ingrediente de bază folosite la mai toate ciorbele: cartofi, morcovi, ceapă, ardel gras, ţelină, pătrunjel, leuştean, mărar, sare şi

piper. 

Şi cum e sezonul trufandalelor, n-ar trebui să lipsească o legătură de lobodă şi una de urzici, pentru că dau un gust deosebit. În ceea ce priveşte prepararea, trebuie respectate unele etape, tot pentru ca jântuitul să fie o reuşită culinară. 

Prima dată se toacă cepele, ardeii şi morcovii, care vor fi călite în puţin ulei, la final adăugându-se

sare şi piper. Apoi se taie cartofii cubuleţe, lăsându-i să fiarbă la foc mic. Când sunt fierţi, se adaugă prăjeala de ceapă, ardei şi morcov, lăsând să mai clocotească, dar la foc mic, câteva minute. 

Abia acum vine rândul jântuitului să fie adăugat, 1 litru sau mai mult, funcţie de cât de acră vrem să fie ciorba. Pentru un gust deosebit, musai la urmă trebuie adaugate verdeţurile de sezon, mărar, pătrunjel, leuştean, lobodă şi urzici. 

Ce rezultă se mănâncă rece, fiind extrem de indicată această ciorbă dacă s-au făcut „abuzuri“ de licori cu grade. Ar mai fi de spus că ciorba de jântuit nu trebuie confundată cu zărbuşca sau năcreala, care se prepară exclusiv cu zer, tocmai din cauza gustului deosebit a „iaurtului de stână“. 

Şi pentru ca jântuitul să fie şi mai apetisant, se poate adăuga niţică slănină afumată tăiată subţire şi

călită în prealabil.

Indicaţii terapeutice

Şi dacă tot este sezonul „trufandalelor“ din lapte de oaie, nutriţioniştii recomnadă consumul lor în această perioadă. Urda are doar 8-15% grăsime saturată şi proteine de calitate superioară, densitatea ei nutriţională oferă foarte repede şi pentru multe ore senzaţia de saţietate. 

Produsul protejează ficatul datorită aminoacizilor cu sulf pe care îi conţine, este bogat în săruri minerale şi proteine de calitate şi are cea mai puţină grăsime dintre toate sortimentele de brânză. 

Urda este indicată copiilor, pentru a le ajuta creşterea şi persoanelor care depun efort fizic intens. Aminoacizii cu sulf sunt benefici pentru ficat şi rinichi, bolnavilor cu afecţiuni hepatice şi renale recomandându-li-se consumul zilnic. 

Şi zerul este o bună sursă de proteine şi de calciu, un pahar pe zi ajutând la detoxifiere. Este eficace în tuberculoza pulmonară, în bolile de stomac şi intestine, în cazuri de obezitate şi constipaţie. Două-trei pahare pe zi reduc valoarea colesterolului din sînge şi ficat şi protejează sistemul cardio-vascular. 

Se spune că un tratament de o lună, în care se bea câte o jumătate de litru de zer pe zi, rezolvă anemia. Lichidul reduce tensiunea arterială, îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor şi a ficatului, stimulează tranzitul intestinal, contribuie la refacerea florei gastrointestinale, normalizează funcţionarea sistemului nervos, ajută în cazurile de reumatism, hipertensiune şi previne apariţia aterosclerozei. 

Despre zer se mai spune că duce la creşterea densităţii osoase. În aplicaţii exerne, sub formă de comprese, ajută în afecţiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau degerăturile.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite