„Degeţica”, fetiţa născută cu doar 680 de grame, s-a făcut mare. Copila a împlinit un an şi i-a uimit pe medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mic copil născut la Maternitatea din Piatra Neamţ a depăşit cu bine perioada delicată din primele zile de viaţă. Narcisa Ioana a împlinit weekendul trecut un an.

Narcisa Ioana Dorofte, copila născută pe 11 octombrie 2013 la Spitalul Judeţean Neamţ, a venit pe lume la 24 de săptămâni de sarcină, cu o greutate de numai 680 de grame. Conform protocoalelor, cazul trebuia preluat de medicii din Iaşi, dar pentru că unitatea din judeţul vecin era supraaglomerată la acel moment, s-a decis că micuţa să rămână în grija medicilor neonatologi de la Maternitatea din Piatra Neamţ. Timp de trei săptămâni, aceştia s-au luptat pentru viaţa fetiţei pe care au „botezat-o” Degeţica. 

„Cea mai mare problemă a fost adaptarea digestivă. Fetiţa a necesitat peste o lună si jumătate alimentaţie cu o formulă de lapte adaptată greutăţii şi problemelor ei. Practic i se dădea permanent cu seringa o cantitate infinitezimală de lapte care a crescut progresiv. Totul trebuia făcut în mediu steril şi a fost o minune că în timpul acestor operaţiuni îndelungate nu a contractat vreo afecţiune” , a declarat medicul Sorana Iftimia, şefa Secţiei de Neonatologie de la Spitalul Judeţean Neamţ. 

Ajunsă acasă în oraşul Roznov, „Degeţica” a avut parte de iubirea părinţilor şi de grija oamenilor de bine care au sărit în ajutorul fetiţei. Cum familia Dorofte se descurcă destul greu, tatăl lucrând în construcţii, a fost nevoie de solidaritatea cunoscuţilor şi a comunităţii din Neamţ şi din ţară care a aflat de acest caz pentru a depăşi cu binele primele luni de viaţă.  

„Sâmbătă i-am făcut ziua Narcisei în familie, i-am cumpărat şi un mic tort. A venit şi naşa ei şi i-am luat şi din moţ, a fost o bucurie. Vrem să le mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi şi care ne-au ajutat  şi le suntem recunoscători. Cea mai mare recunoştinţă se îndreaptă către doctorii de la Piatra Neamţ care au făcut tot ce au putut ca Narcisa să ajungă un copil sănătos“, a declarat Alina Dorofte.

Alina Dorofte, mama Narcisei Ioana a trebuit să facă nenumărate drumuri la Iaşi pentru controale medicale şi a fost sprijinită şi pentru a asigura alimentaţia bebeluşului.

„Trebuie să facem timp de doi ani consultaţii periodice la Iaşi şi nu ştiu cum o să ne descurcăm. Soţul lucrează la o firmă care face construcţii de drumuri şi canalizări, dar la iarnă se ia pauză, iar cu 200 de lei, cât e alocaţia fetiţei o să fie tare greu. Numai un drum la Iaşi ne costă 180 de lei”, mai spune mama fetiţei.

Până să o aducă pe lume pe Naricsa, Alina Dorofte a mai pierdut patru sarcini. Povestea familei i-a impresionat şi pe medici care au aflat că ambii părinţi ai „Degeţicăi” provin din case de copii.  

Pe aceeaşi temă:

„Degeţica”, fetiţa care luptă să trăiască după ce s-a născut înainte de termen

Piatra NeamţPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite