Cum merg poliţiştii dezbrăcaţi în misiuni. Absolvenţii şcolilor de agenţi au primit ţinute sumare: poliţistele au ciorapi şi dresuri, dar le lipsesc încălţările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii şcolilor de poliţie Vasile Lascăr şi Septimiu Mureşan au fost repartizaţi la inspectoratele judeţene fără a avea uniformele complete. Conducerea IGPR nu neagă şi spune că situaţia se va rezolva.

Cursanţii şcolilor de poliţie, care au terminat studiile în toamna anului 2019, au avut parte de o surpriză neplăcută când au fost repartizaţi la viitoarele locuri de muncă, neasigurîndu-li-se toată ţinuta de iarnă.

Practic, ei au fost nevoiţi să meargă în misiuni cu efecte de vară, când afară temperaturile impuneau cu totul alt echipament. 

Faţă de acestă anomalie, printre primii care au luat atitudine a fost Ioan Cănărău, poliţist la Inspectoratul Neamţ, viceliderul Sindicatului Europol, care, recent, a sesizat Ministerul Afacerilor Interne.

 „La Neamţ, au ajuns 20 de agenţi în prima serie (octombrie - n.r.) şi alţi 13 în cea de a doua serie (decembrie 2019 - n.r.). Şi de aceeastă dată s-a dovedit faptul că Ministerul Administraţiei şi Internelor nu e capabil să le ofere tinerilor poliţişti la început de carieră dotările necesare. Absolvenţii din luna octombrie nu au fost dotaţi din şcoala de agenţi cu uniformele de iarnă. La absolvire, era necesar să fie echipaţi cu tot ceea ce trebuie: uniforme, ţinută de vară şi de iarnă. De la Inspectoratul Judeţean trebuiau să primească pistoale, bastoane, cătuşe şi tot ceea ce mai trebuie pentru îndeplinirea misiunilor specifice muncii de poliţie. Conducerea sindicatului a făcut adresă către conducerea inspectoratului, pentru a ne asigura că tinerii absolvenţi vor avea în dotare tot ceea ce trebuie.

Am înţeles că le-au mai fost completate echipamentele şi la Neamţ, dar că s-au mai întâlnit şi alte disfuncţii, în sensul că unora nu li se potriveau ca mărime uniformele“, a declarat Ioan Cănărău. 

Acesta a mai susţinut că probleme sunt şi la dotarea cadrelor cu veste antiglonţ şi antiânjunghiere, ele fiind insuficiente: „Partea cea mai proastă e legată de faptul că şi aceste echipamente primite sunt de slabă calitate, lucru pe care l-am arătat în nenumărate rânduri miniştrilor“.

Poliţistele au ciorapi/dresuri, dar n-au încălţări

Despre situaţia uniformelor, conducerea Poliţiei Române susţine că încearcă să rezolve aspectul cât se poate de repede, dar va rămâne o restanţă. 

„Promoţiile de agenţi de poliţie din 2019 au fost constituite din 3.191 de absolvenţi: 1.594 în promoţia septembrie şi 1.597 în noiembrie. Referitor la promoţia noiembrie 2019, aceasta este complet echipată. În ceea ce priveşte promoţia septembrie, poliţiştii în cauză beneficiază de o ţinută adaptată sezonului rece (şapcă de stofă pentru iarnă, impermeabil de ploaie, scurtă exterioară de iarnă - complet modular, pulover, bluză matlasată cu mâneci detaşabile, bluzon interior, costum din stofă de iarnă, cămaşă bluză cu mânecă lungă, pantaloni din tercot de iarnă pentru bărbaţi, pantofi de iarnă, fular, ciorapi/dresuri)“, conform Centrului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul IGPR. 

Totul pare în regulă, dar la ţinute lipsesc alte accesorii. Mai trebuie 1.373 de scurte cu guler din blană naturală, 597 de pantaloni de tercot, 1.472 de perechi de ghete de iarnă şi 1.196 de căciuli din blană naturală. 

Despre aceste articole s-a spus că au fost contractate şi urmau a fi distribuite de pe 13 decembrie 2019. Din păcate, poliţiştii nu vor avea în această iarnă căciuli din blană, 721 de bucăţi, deoarece a fost anulată procedura de achiziţie. 

Aşadar, cadrelor de poliţie nu le rămâne decît să tragă şapca mai tare pe cap, iar IGPR spune că „pentru a asigura şi acest articol de echipament va dispune toate măsurile pentru soluţionarea cu celeritate a situaţiei în cauză“. 

Referitor la alte dotări, comanda Poliţiei Române susţine că este asigurat necesarul de spray iritant lacrimogen, cătuşe, tomfe şi bastoane telescopice.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite