Bonus la coada interminabilă: accesul la WC strict interzis!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio instituţie publică din judeţul Neamţ nu are amenajate toalete pentru contribuabili. Nemţenii care merg să plătească dările, să-şi schimbe actele sau să rezolve litigii în instanţă n-au parte de minime condiţii de civilizaţie.

Contribuabilii au doar obligaţii, nu şi privilegii. Astfel poate fi sintetizată situaţia la Neamţ, în condiţiile în care majoritatea instituţiilor publice din judeţ nu sunt dotate cu toalete sau locuri de parcare destinate cetăţenilor. De regulă, locurile de parcare sunt marcate ca spaţii rezervate strict pentru angajaţii sau şefii instituţiilor respective. În ciuda nemulţumirii cetăţenilor, administraţia locală întârzie să ia măsuri  pentru remedierea neajunsurilor. Elisabeta Ţolescu (80 de ani), din Piatra Neamţ, ni s-a plâns că, la Judecătoria Târgu Neamţ, unde trebuie să ia parte de ani de zile la un proces, a fost pusă în faţa unor situaţii umilitoare.


Trimisă să-şi facă nevoile pe malul râului Ozana


„Nu mi s-a dat voie să intru la toaletă, pentru că nu au pentru public. Este una, dar e numai pentru angajaţi şi, dacă ar fi să ajungi la ea, ar trebui să treci prin Arhivă şi alte birouri în care accesul este interzis“, a spus octogenara. Indignarea ei a crescut atunci când jandarmul a sfătuit-o cum să îşi rezolve problema. „Paznicii de acolo m-au trimis să-mi fac nevoile pe malul Ozanei. Până la urmă, am mers la benzinăria de la Humuleşti“, a explicat Elisabeta Ţolescu. O voce înţepată, care a răspuns la telefonul Judecătoriei Târgu Neamţ, a spus că nu există nimeni care să stea de vorbă cu un reprezentant al presei şi a confirmat sec: „Nu avem baie pentru public!“.


Nici în Piatra Neamţ grija pentru contribuabil nu este o prioritate. În mall-ul public, clădire aparţinând Primăriei şi în care au fost mutate tot felul de servicii publice, există toalete la fiecare etaj, mai puţin la 3, cel mai aglomerat. Acolo se află birourile pentru înmatriculări auto, paşapoarte şi buletine. „Pentru angajaţi există o baie, dar publicul trebuie să coboare sau să urce un etaj“, a spus o funcţionară de la Evidenţa Populaţiei.


La Administraţia Finanţelor Publice Piatra Neamţ ai acces la o toaletă doar dacă i se face milă vreunui funcţionar. „Accesul la baie se face cu cartela pe care o are fiecare angajat“, a explicat doamna de la un ghişeu. Aceasta era dispusă să ne asigure intrarea după o uşă pe care scria mare „Accesul persoanelor străine strict interzis!“. La fel se întâmplă şi la Direcţia de Taxe şi Impozite a Primăriei Piatra Neamţ, unde există acelaşi afiş pe uşa care separă zona publică de cea a funcţionarilor şi pe care ar trebui să treci dacă te conduce poliţistul local care asigură siguranţa locului.


Toaletă cu cartelă şi la Primăria Piatra Neamţ


La Direcţia de Finanţe a fost clar: nu există baie decât la intrarea cealaltă, de pe strada paralelă, Castanilor, după cum a explicat angajatul de la pază. Acolo nu îţi dai seama unde ar putea fi baia şi trebuie musai să întrebi paznicul. Mirosul neplăcut te ajută, de la un punct, să nu greşeşti drumul. La Primăria Piatra Neamţ, zona în care are acces publicul s-a restrâns la o porţiune din parter, unde, într-o singură încăpere şi în căldură, lucrează mai mulţi funcţionari, fiecare cu compartimentul lui. Deşi uşa care face legătura cu celelalte birouri este bine asigurată, şi de poliţistul local care o păzeşte, şi de încuietoarea cu cartelă, ni se spune că am putea merge la toaletă. „Intraţi pe uşa aceea, faceţi stânga, apoi dreapta“, încearcă să ne explice poliţistul înainte de a ne lăsa păgubaşi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite