Bântuie şi gripa aviară. Mortalitate într-o mare colonie de lebede de lângă un oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de lebede iernează pelacul de acumulareBâtca Doamnei FOTO Ziarpiatraneamt.ro
Sute de lebede iernează pelacul de acumulareBâtca Doamnei FOTO Ziarpiatraneamt.ro

Problemelor create de epidemia de coronavirus li se adaugă şi cele provocate de gripa aviară, în Neamţ fiind înregistrate cazuri de mortalitate la lebede.

Pe lângă multitudinea de necazuri create de epidemia de

coronavirus, autorităţile sanitare din judeţul Neamţ se confruntă cu unele noi. Direcţia Sanitar Veterinară a confirmat prezenţa virusului gripei aviare la două cadavre de lebădă prelevate din lacul Bâtca Doamnei, care-i situat în imediata apropiere a oraşului Piatra Neamţ. 

Se speră ca aceste cazuri să fie singulare şi focarul să nu se extindă şi la alte două acumulări artificiale din apropiere, cele din spatele barajelor hidroenergetice de pe râul

Bistriţa de la Vaduri şi Pângaraţi. Pe aceste trei lacuri, de circa 20 de ani, iernează colonii de lebede, care nu mai migrează în zonele „tradiţionale“ de pe glob. 

Un recent recensământ, realizat în ianuarie 2022 de mai multe asociaţii din România, subcoordonarea Wet-lands Internaţional, al zburătoarelor de pe acumulările menţionate a atestat că aici sălăşluiesc circa 1.800 de lebede. Pentru a preveni răspândirea bolii în gospodăriile populaţiei, Direcţia Sanitar Veterinară şi Primăria Piatra Neamţ au stabilit o serie de măsuri de contracarare. 

„Este interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială. Se recomandă separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor, a raţelorşi gâştelor de restul păsărilor domestice. Hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu au acces păsările sălbatice“, se arată într-un comunicat emis joi, 3 februarie 2022, de către Primăria Piatra Neamţ. 

S-a mai recomandat prevenirea contactului păsărilor de curte cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare sau animale de companie şi contactului direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special

cele de apă, şi păsările domestice, în special raţe şi gâşte. Trebuie acordată o atenţie deosebită riscurilor introducerii şi diseminării bolii de către vânători, care pot transmite boala de la sălbatic la

domestic prin păsări vânate aduse acasă. 

Orice modificare în starea de sănătate al păsărilor, aici fiind vorba despre îmbolnăviri bruşte, lipsa consumului de furaj şi apă, mortalitate, trebuie adusă în regim de urgenţă la cunoştinţa medicului veterinar sau la Direcţia Sanitar Veterinară Neamţ, la numărul de telefon 0233/223.259. Populaţia mai este sfătuită să cumpere produse sau carne de pasăre şi ouă doar din magazine autorizate. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Proiect inedit pe Muntele Ucigaş, la Lacul Roşu. Ce găsesc turiştii în refugiul panoramic de pe stânci FOTO

Ce le este dat să pătimească românilor expediţionari în Australia. „Inevitabilul s-a produs. Ne-am pricopsit şi noi“
 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite