Atenţie! Pericol mare de avalanşă pe Ceahlău! Atenţie! Care sunt traseele relativ sigure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscul de producere a unei avalanşe este foarte mare pe Ceahlău FOTO Salvamont Neamţ
Riscul de producere a unei avalanşe este foarte mare pe Ceahlău FOTO Salvamont Neamţ

Salvamontiştii care acţionează în masivul Ceahlău atrag atenţia că se pot produce avalanşe oricând, doar trei dintre trasee fiind relativ sigure

Salvamont Neamţ a postat, în această dimineaţă, pe Facebook o atenţionare pentru cei care au intenţia de a urca pe Ceahlău în acest sfârşit de săptămână, atrăgând atenţia asupra pericolelor. Pe munte iarna este stăpână deplină, a nins şi va continua, temperaturile diurne sunt sub zero grade, iar riscul de avalanşe este foarte ridicat. 

Sub titlul „Atenţie! Pericol mare de avalanşă în masivul

Ceahlău! Atenţie!“, iată mesajul salvamontiştilor: „S-a confirmat diagnoza straturilor de zăpadă efectuată de specialiştii din cadrul serviciului acum aproximativ zece zile. Atât pe feţele estice, cât şi pe cele de Nord şi Nord-Vest, încă de de sâmbăta trecută s-au produs avalanşe, iar pe jgheaburile din zona Cabanei Dochia au fost obdervate fisuri adânci în straturile depuse de-a lungul iernii. În condiţiile în care cantitatea de zăpadă în zona superioară depăşeşte

120 centimetri, iar în acumulări 2-3 metri, considărăm pericolul producerii de noi avalanşe de gradul 5/5 (extrem de ridicat - n.red.)“.

În aceste condiţii, pentru cei care se aventurează spre crestele Ceahlăului sunt doar trei trasee relativ sigure. E vorba despre Izvoru Muntelui - Jgheabul cu Hotare - cabana Dochia, Izvoru Muntelui - Curmătura Lutul Roşu - cabana Dochia, dar cu probleme la ieşirea în golul alpin şi Durău - cabana Fântânele - Vârful Toaca - cabana Dochia, cu probleme la traversarea Jgheabului Mare. Astăzi, 10 martie 2021, la ora 11.00, în masivul Ceahlău continua să ningă, iar vizibilitatea era foarte redusă. 

Conform prognozelor, va continua să ningă şi în următoarele patru zile, cu o posibilă pauză în ziua de duminică, iar temperaturile minime vor fi de -6 grade în zona staţiunii Durău şi -10 grade la Vârful Toaca. Salvamontiştii au mai postat pe pagina de Facebook o fotografie cu o avalanşă care a

intersectat un traseu turistic. „Nu este de mari dimensiuni, dar suficient cât să te arunce în zona pereţilor din imediata apropiere cu consecinţe extrem de grave“, explică salvatorii montani. Altfel spus, este posibil ca zăpada dislocată să arunce o eventuală victimă în prăpăstie. 

Sfaturi care nu ar trebui ignorate 

Turiştilor care vor urca în masiv, Raul Papalicef, şesul Salvamont Neamţ, le transmite câteva sfaturi: „Echipaţi-vă corespunzător sezonului de iarnă şi porniţi foarte devreme pe traseele montane. Din

rucsacul turistului nu trebuie să lipsească o trusă de prim-ajutor, lanternă, pelerină impermeabilă, haină şi pantalon groşi pentru schimb, alimente şi dulciuri. Dacă sunteţi surprinşi de întuneric, încercaţi din timp să identificaţi o poziţie certă şi să o comunicaţi dispecerului Salvamont. Nu părăsiţi zona în care ati fost localizaţi!. Este o greşeală care vă poate costa viaţa!“. 

În această iarnă, salvamontişti au avut destule misiuni pentru salvarea unor persoane care s-au aventurat pe Ceahlău când condiţiile meteo erau improprii unei ascensiuni, alţii s-au rătăcit, iar unii nu au mai putut să urce deoarece au ajuns în stare de epuizare fizică. Din păcate, s-a consemnat şi un deces. Pe 19 ianuarie, în una dintre cele mai friguroase zile din acest sezon rece, un bătrân de 74 de ani din Iaşi a plecat pe Ceahlău, cel mai probabil intenţionând să meargă la Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, care este situat la cota 1.800 de metri, în imediata apropiere a cabanei Dochia. 

Undeva pe traseu, la ieşirea din golul alpin, când nu mai avea prea mult de străbătut până să ajungă la destininaţie, din cauza efortului starea de sănătate i s-a alterat şi nu a mai putut merge. A fost descoperit aproape îngheţat de un grup de turişti şi transportat la cabana de pe platoul Ceahlăului, unde a primit primele îngrijiri medicale. Numai că, peste noapte i s-a făcut iarăşi rău, astfel că a fost solicitată intervenţia Salvamont Neamţ. 

A fost luată în considerare şi evacuarea de pe munte cu un elicopter, dar condiţiile meteo, vânt extrem de puternic, făceau imposibilă aterizarea. Bătrânul a fost preluat de salvamontişti şi a început coborârea, dar când mai era o jumătate de oră până în staţiunea Durău, a intrat în stop cardio-

respirator. Manevrele de resuscitare, efectuate şi de salvamontişti, şi de echipajul medical al ambulanţei, nu au avut efectul scontat. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Urşii i-au speriat de moarte pe turişti, la cascada Duruitoarea. Salvamont, misiuni pe ger şi viscol

Invitaţie la schi, sub crestele Ceahlăului. Ce surprize sunt pregătite în Durău

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite