Alegeri parlamentare 2016 Neamţ. Mare surpriză la redistribuirea mandatelor de deputaţi. Cine sunt aleşii judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegeri parlamentare 2016 Neamţ. Redistribuirea mandatelor în urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie a produs o mare surpriză la Neamţ, candidatul USR de pe primul loc pe listă la Camera Deputaţilor reuşind să câştige, deşi ALDE sau PMP aveau mai multe voturi.

Alegeri Parlamentare 2016. Neculai Iftimie, de la PSD, primarul municipiului Roman, Laurenţiu Leoreanu, de la PNL şi Iulian Bulai, de la USR - sunt cei trei candidaţi care au obţinut mandatele de deputaţi în urma redistribuirii. 

Dacă în cazul candidaţior PSD şi PNL atribuirea mandatelor era anticipată de scorul rezultat în urma votului de duminică, obţinerea mandatului de deputat de candidatul Uniunii Salvaţi România a constituit o mare surpriză, în condiţiile în care USR a strâns la niveul judeţului Neamţ doar 7269 de voturi (4,40%), mai puţine decât candidaţii ALDE (7904 voturi – 4,79%) sau PMP (7466 voturi – 4,52%). Din acest punct de vedere, marele perdant este Daniel Chiţoiu (ex-ministru al Economiei în Guvernul Ponta), care deschidea lista ALDE la Neamţ pentru Camera Deputaţilor. 

La Senat, Emilia Arcan (PSD, fost preşedinte al CJ Neamţ) a câştigat fără emoţii mandatul. La redistribuire, cele două mandate au revenit, confom estimărilor după scorul alegerilor, lui Dan Manoliu (PSD), respectiv lui Eugen Ţapu Nazare (PNL, senator şi în legislatura 2012-2016).

Noii parlamentari ai judeţului Neamţ

PSD va merge la Camera Deputaţilor cu cinci parlamentari: Ioan Munteanu (deputat în funcţie), Dănuţ Andruşcă, Ciprian Şerban, Alexandru Rotaru şi Neculai Iftimie, iar la Senat cu Emilia Arcan şi Dan Manoliu. Cu şapte parlamentari din totaul de 11 aleşi ai judeţului, PSD este şi la Neamţ marele câştigător al alegerilor generale din decembrie 2016.

PNL va intra la Camera Deputaţilor cu Mugur Cozmanciuc (deputat în funcţie şi preşedinte PNL Neamţ) şi cu Laurenţiu Loreanu (primarul municipiului Roman), iar la Senat cu Eugen Ţapu Nazare (senator în funcţie). La alegerile din 2012, PNL obţinuse un mandat de senator (Eugen Ţapu Nazare) şi unul de deputat (Dorin Ursărescu).

USR câştigă primul mandat de parlamentar la Neamţ, prin Iulian Bulai la Camera Deputaţilor.

Iulian Bulai este de loc din comuna Tămăşeni (zona Roman). A absolvit Academia Naţională de Arte din Oslo cu specializarea în sculptură şi artă vizuală, are studii de master în arte vizuale la Oslo şi Beijing. Între 2014 şi 2015 a urmat cursurile programului de master în diplomaţie culturală şi global governance cu specializarea în relaţii internaţionale, în cadrul Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin şi a Universitaţii din Siena. Din anul 2012 Iulian Bulai a colaborat cu Fundaţia Pacea din Roman la implementare anumitor proiecte de combatere a abandonului şcolar şi accelerare a incluziunii sociale. În ultimii ani a avut intervenţii media şi a scris pentru publicaţii norvegiene pe teme de coeziune socială, analiză politică şi dezbateri culturale.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite