VIDEO Tornadă filmată într-un judeţ din România aflat sub cod portocaliu de vijelii şi furtuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Administraţiei Naţionale de Meteorologie a emis cod portocaliul de furtuni şi vijelii în mai multe zone din România, un fenomen rar pentru ţara noastră a fost filmat într-o localitate din Bihor.

Bihoreanul Mădălin Hinţ a surprins o tornadă ce s-a format în zona localităţii Nimăieşti. El a filmat fenomenul neobişnuit  în jurul orei 13.30, în timp ce o parte a judeţului era sub cod portocaliu de furtuni.

"Am observat-o târziu, când se ridica de la pământ. Filmarea a fost făcută din Nimăieşti, spre zona Şoimuş, Delani, Petreasa, Pocola", a explicat Mădălin Hinţ, potrivit ebihoreanul.ro.

Mai puţin obişnuite în zona noastră, tornadele se formează în sezonul cald, din vânturi foarte puternice, sub formă de vârtej de aer. Practic, se creează o mişcare ascendentă a aerului, ceea ce duce în anumite condiţii la formarea norilor de furtună. Cele mai intense şi cele mai frecvente tornade se întâmplă în Statele Unite ale Americii, unde există aşa-numita "Alee a Tornadelor".

Meteorologii au emis, duminică la prânz, şi o avertizare imediată, de tip cod portocaliu, pentru zona de munte, de peste cota 1.800 metri, şi localităţi din zona Şteiului.

Sunt vizate localităţile Ştei, Bunteşti, Pietroasa, Lunca, Drăgăneşti, Rieni, Vaşcău, Câmpani, Cărpinet, Nucet, Lazuri de Beiuş, Criştioru de Jos.

Totodată,  au prelungit codul galben de vreme rea pentru judeţul Bihor, până marţi seară, la ora 21, instabilitatea atmosferică manifestându-se în toată ţara.

Potrivit unui comunicat al ANM, până marţi, 10 iulie, ora 21, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ,ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.

"Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40 - 50 l/mp", arată sursa citată.

18 judeţe sunt sub vizate de cod portocaliu. "În Oltenia, în vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei, precum şi în jumătatea de sud a Banatului şi în sud-vestul Moldovei vor fi intervale de timp în care va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 40 - 50 l/mp şi pe arii restrânse 70 - 80 l/mp", arată ANM.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite