Val de pensionări în Poliţia Bihor. Pleacă şi sora fostului ministru al Internelor, Vasile Blaga

0
Publicat:

Poliţia Bihor e afectată de un val de pensionări în ultima lună a acestui an. Peste 50 de ofiţeri şi subofiţeri din instituție au cerut trecerea în rezervă în luna decembrie, între care şi Eugenia Tarţa, sora fostului ministru al Internelor Vasile Blaga. Tarța a condus Serviciul de Resurse Umane.

Peste 50 de poliţişti din Bihor s-au pensionat într-o singură lună.
Peste 50 de poliţişti din Bihor s-au pensionat într-o singură lună.

Comisarul şef Anişoara Eugenia Tarţa era şefa Serviciului Management Resurse Umane, iar în 2008 a fost desemnată Poliţista Anului.

„Ca şef al Serviciului Resurse Umane, s-a preocupat de acurateţea şi obiectivitatea dosarelor poliţiştilor. Au fost cazuri când s-a zbătut pentru cariera poliţiştilor din judeţ, să obţină drepturi băneşti, avansări. Este foarte apreciată"; explica, la vremea respectivă, fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa. 

Șefi din IPJ Bihor, proaspăt pensionați

Printre proaspeţii pensionari se numără, însă, şi alţi şefi din IPJ Bihor, ca de pildă comisarul şef Adrian Bucur, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Mugur Poinar, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, comisarul şef Călin Chiş, şeful Poliţiei Marghita, comisarul şef Nicoleta Alb, şefa Biroului pentru Protecţia Animalelor, comisarul şef Ioan Avram,şeful Poliţiei de Proximitate şi comisarul şef Ioan Matiuţă, şeful Poliţiei Rurale Tileagd.

Valul de plecări este pus pe seama lipsei de coerenţă şi incertitudinii din sistem, dar şi a prevederilor actuale, conform cărora pensiile militare în plată la 1 ianuarie 2024 beneficiază de o indexare de 13,8%, rata inflației din 2022.

Peste 200 de polițiști, pensionați în acest an

Ca atare, pentru a profita de majorare, 51 de poliţişti şi-au depus în ultimele săptămâni cereri pentru trecerea în rezervă, numărul total al poliţiştilor pensionaţi în acest an ridicându-se la peste 200.  Printre cei mai cunoscuţi sunt fostul şef al Poliţiei Salonta, Călin Moş, şeful Serviciului Criminalistic, Florin Lăzău, şeful Biroului de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, Victor Ţirban, sau şeful Serviciului de Ordine Publică, Tiberiu Bochiş.

Locul celor cu funcţii de conducere a fost luat de poliţişti desemnaţi, până la organizarea unui concurs în vederea ocupării funcţiei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite