Un primar şi un fost primar din Bihor au fost reţinuţi. Sunt acuzaţi de efectuarea unor plăţi ilegale de peste 800.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi primari bihoreni au fost reţinuţi. Cei doi edili sunt acuzaţi că ar fi făcut plăţi ilegale de peste 800.000 de euro către societăţile constructorilor Cosmin Bonica şi Dan Fechete

Primarul comunei Avram Iancu şi fostul primar al comunei Holod au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Potrivit unor surse, Teodor  Matica şi Daniel Cioloş  sunt anchetaţi în dosarul constructorilor Cosmin Bonica şi Dan Fechete. Se pare că ar fi făcut plăţi ilegale de peste 800.000 de mii de euro către societăţile lui Bonica şi Fechete.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor îi acuză pe edili de abuz în serviciu, ei urmând să fie prezentaţi, astăzi, Tribunalului Bihor cu propunere de arestare prevedntivă.

Atât în comuna Avram Iancu cât şi în comuna Holod, firma Capa Instal SRL este cea care a câştigat licitaţiile la lucrările de apă şi canalizare, iar procurorii susţin că s-au făcut plăţi ilegale către această firmă.

De cealaltă parte, reprezentanţii primăriei Avram Iancu susţin că încă sunt datori firmei Capa Instal SRL, nereuşind să plătească până acum lucrările executate.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în perioada 2011 – decembrie 2013, firma lui Bonica a înregistrat în evidenţele contabile facturi fictive provenind de la societăţile Mihaler Prodimpex SRL, respectiv Mirtisan SRL, ambele firme fără activitate administrate de orădeanul Ioan Cozac. Iniţial, documentele au fost emise direct către Capa Instal SRL, iar ulterior, din 2012, au fost “plimbate” întâi printr-o societate intermediară, Ecolex SRL, administrată tot de Cosmin Bonica.

Facturile aveau un rol dublu, fiind folosite de Bonica pentru a-şi diminua TVA şi impozitul pe profit, dar şi pentru a “umfla” devizul unor lucrări publice pe care le avea de executat. Anchetatorii au găsit mai multe facturi emise de firma Mirtisan către Capa Instal inserate în situaţiile de lucrări prezentate spre decontare primăriilor Holod, Lăzăreni şi Avram Iancu, cu care Bonica avea contracte pentru execuţia infrastructurii de apă şi apă uzată.
Concret, e vorba de contracte fictive între Mirtisan şi Capa Instal, pentru închirierea de echipamente (buldoexcavatoare, excavatoare, cilindru compactor, autogreder şi autobasculante), utilaje pe care societatea Mirtisan nu le-a deţinut niciodată, însă pentru care administraţiile locale au decontat chirii în valoare de peste 1,9 milioane lei.

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite