Un oraş din Transilvania, primul smart-city din România după modelul Luxemburgului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După modelul Luxemburgului, Oradea va deveni, până la sfârşitul anului, primul smart city din România. Este cel mai complex demers de acest tip din România, fiind vizate zece arii tematice, de la administraţie, infrastructură, mobilitate, energie şi afaceri până la locuire, educaţie, cultură, medicină şi securitate informatică

Asociaţia Cluj IT dezvoltă strategia integrată de informatizare a municipiului Oradea. Este prima abordare structurată din România înspre dezvoltarea unui Smart City (oraş inteligent).

Proiectul îi va asigura municipiului Oradea un avantaj competitiv în dezvoltarea sustenabilă şi creşterea atractivităţii pentru investitori. Strategia va fi realizată în termen de şase luni, iar la final Oradea va avea cadrul necesar pentru a şti cum să conecteze într-o singură platformă toate serviciile şi bazele de date online ale instituţiilor locale.

” Pentru ca un oraş să se dezvolte trebuie să respecte câteva condiţii. Astăzi, în contextul globalizării, digitalizarea devine un element obligatoriu. Pentru aceasta, trebuie să analizăm stadiul în care suntem şi să ne punem cu toţii de acord, astfel încât bazele noastre de date să fie compatibile, pentru ca în final informaţiile oferite cetăţeanului să fie mai ieftine şi mai rapide” a afirmat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Oradea, unul dintre obiectivele majore ale proiectului este creşterea calităţii vieţii locuitorilor.

„Când cetăţeanul depinde de orarul unei casierii pentru a-şi plăti o anumită taxă sau pentru a face o sesizare către o instituţie, atunci calitatea vieţii sale nu este una foarte bună. În aceste condiţii, tehnologia ne poate ajuta să nu depindem de timp şi de spaţiu în raporturile normale cu o instituţie. Proiectul este cel mai complex din România din punctul de vedere al abordării şi face din Oradea un model de bună practică”, a explicat city-managerul municipiului Oradea, Eduard Florea.

Spusele sale au fost completate de directorul STS, generalul Marcel Opriş, care a amintit şi proiectul digital de la alegerile locale – verificarea rapidă a alegătorilor cu ajutorul tabletelor din secţiile de vot, şi a punctat importanţa dezvoltării unor asemenea proiecte tehnologice.

Strategia de informatizare a municipiului Oradea va descrie toate etapele şi procedurile necesare transformării oraşului în primul Smart City din România.

„Strategia de informatizare a municipiului Oradea reprezintă cel mai complex demers de acest tip din România şi va duce la crearea primului Smart City al ţării noastre. Suntem convinşi că acest proiect va deschide porţile pentru un număr crescut de inovaţii la nivel local şi suntem mândri că municipalitatea orădeană are încredere în expertiza asociaţiei noastre”, a declarat Stelian Brad, preşedintele Cluj IT.

În acest proces vor fi incluse toate resursele oraşului, publice şi private: instituţii, mediu de afaceri, locuitori. Programele vor viza integrarea simultană a zece arii tematice. Administraţia inteligentă va aduce şi conectarea tuturor serviciilor şi a  bazelor de date online ale tuturor instituţiilor din municipiu; mobilitatea inteligentă va viza soluţiile digitale pentru trafic şi parcări în spaţii publice, iar locuirea inteligentă va include atât locuinţele inteligente, cât şi medicina digitală. Educaţia şi cultura sunt şi ele vizate, alături de comunitate. Infrastructura inteligentă va acoperi şi zona de clădiri, în timp ce energia va fi vizată prin cogenerare şi combinare de surse de energie complementare. Mediul, afacerile şi securitatea informatică reprezintă, de asemenea, zone tematice ale acestei strategii.

Iniţiativa primăriei Oradea s-a conturat la începutul acestui an, folosind modelul Luxemburgului, larg răspândit în Europa de Vest. Asociaţia Cluj IT a câştigat licitaţia organizată de municipalitatea orădeană pentru acest proiect şi la care au fost depuse şapte oferte, valoarea contractului fiind de 132.000 de lei plus TVA. Experţii cooptaţi de Primăria Oradea pentru selecţia câştigătorului au fost Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Bihor şi Oradea Tech Hub.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite