Un depozit ilegal de gunoaie, descoperit pe terenul fostelor sere din Oradea, a dispărut peste noapte

0
Publicat:

Peste 600 metri cubi de deşeuri, găsite abandonate de Garda de Mediu Bihor, zilele trecute, pe terenul fostelor sere din Oradea, au dispărut peste noapte, comisarii de Mediu cerând acum sprijinul Poliţiei.

Depozitul clandestin de gunoaie, vizibil din satelit, a dispărut. Foto: Garda de Mediu Bihor
Depozitul clandestin de gunoaie, vizibil din satelit, a dispărut. Foto: Garda de Mediu Bihor

Descoperirea a fost făcută la începutul lunii ianuarie de Garda de Mediu Bihor, în timpul unor patrulări şi confirmată, apoi, printr-o verificare la faţa locului săptămâna trecută.

„Au fost găsite şase containere metalice, de câte 30 de metri cubi fiecare, în care erau deşeuri menajere, resturi textile, ambalaje, cutii de metal și deșeuri din plastic. S-au găsit deşeuri depozitate şi pe lângă containere, în mormane de 2 metri înălţime, inclusiv deşeuri de sticlă şi cauciucuri”, a declarat, pentru Adevărul, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Potrivit sursei citate, depozitul clandestin s-a format recent.

„Imaginile din satelit arată că sunt din 2020, dar nu e clar cine le-a colectat şi le-a lăsat acolo. E cert că au fost transportate cu camioanele şi cel mai probabil pe drumuri lăturalnice, unde nu sunt camere de supraveghere”, a mai spus Şerbănescu.

Din sere, groapă de gunoi

Existenţa munţilor de gunoaie, deşi vizibile din satelit, nu a fost reclamată niciodată de administratorul judiciar al firmei care deţine serele, Orser SA. Pe vremuri al doilea mare exportator de legume din România, Orser a ajuns pe butuci după ce a fost vândută în urma unei licitații trucate de fostul director general al Agenţiei Domeniilor Statului, Corneliu Popa, şi şeful Direcţiei Urmărire Contracte, Mihai Ciobanu, unei femei din Olt, Maria Schutz. Aceasta a oferit, prin intermediul unei obscure firme, 800.000 lei, plătibili eşalonat pe 6 ani, chiar dacă în actele contabile Orser valora 7,6 milioane lei.

În final, femeia nu a plătit nimic. A demontat serele şi le-a vândut ca fier vechi, iar restul activelor - cantina, atelierele, remizele şi căminul de nefamilişti - le-a trecut pe o altă companie a sa, manevră pentru care a şi fost condamantă definitiv, în 2015, la 10 ani de închisoare, complicii ei, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, primind câte 6 ani de închisoare.

Uite gunoiul, nu e gunoiul

Însă Orser nu şi-a mai revenit. Cu datorii de 27 milioane lei la bugetul de stat, firma a ajuns pe mâna unui administrator judiciar care a fost chemat, pentru joi, 26 ianuarie, la sediul Gărzii de Mediu Bihor ca să explice de unde provine cantitatea de peste 600 de metri cubi de deşeuri în greutate de peste 200 de tone, dar  şi cine le-a abandonat pe terenurile fostelor sere orădene.

Într-una dintre clădirile din incintă are punct de lucru o firmă specializată în colectarea sticlei. Reprezentanţii societăţii sunt aşteptaţi, de asemenea, să-şi prezinte punctul de vedere.

Noi am sesizat şi reprezentanţii Poliţiei Bihor”, spune şeful Gărzii de Mediu Bihor, iar asta pentru că, în minivacanţă, sutele de tone de deşeuri au dispărut (Foto, jos)

Peste noapte, cele peste 600 metri cubi de gunoaie au dispărut. Foto: Garda de Mediu Bihor
Peste noapte, cele peste 600 metri cubi de gunoaie au dispărut. Foto: Garda de Mediu Bihor

În data de 20 ianuarie, am fost la faţa locului, s-au făcut şi fotografii. După minivacanţă, pe 25 ianuarie, deşeurile au dispărut. Poţi juca tenis pe teren. Au rămas doar containerele. Problema mai mare e că nu au fost predate la firmă autorizată”, susţine şeful Gărzii de Mediu Bihor.

Acesta, împreună cu colegii săi, caută acum după gunoaiele dispărute, temându-se că au fost lăsate, tot clandestin, pe un alt amplasament.

Efectiv, trebuie să căutăm, să vedem unde le-au dus. În patru zile, au făcut curat. Sperăm că nu le-au aruncat în vreo pădure”, mai spune Şerbănescu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite