Deși acuzată de segregare, Primăria Oradea desparte românii de maghiari la o școală din oraș

0
Publicat:

Începând din următorul an şcolar, gimnaziul Nicolae Bălcescu, una dintre cele mai vechi unităţi din municipiul Oradea cu predare bilingvă, ar putea rămâne unitate de învăţământ exclusiv românească. 

Clasele cu predare în maghiară ar urma să fie mutate definitiv. foto: Facebook
Clasele cu predare în maghiară ar urma să fie mutate definitiv. foto: Facebook

Mutare în secret

Copiii maghiari au fost despărţiţi deja anul trecut de colegii lor români, atunci când clasele maghiare au fost mutate într-o clădire special amenajată de Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

Acum, Primăria Oradea intenţionează să transfere definitiv secţia maghiară, trecând-o în administrarea Liceului Reformat Lorántffy Zsuzsanna. În acest sens, administraţia locală a primit deja avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, însă decizia finală aparţine Ministerului Educaţiei, unde propunerea a fost înaintată, pentru aprobare.

Totul fără o consultare a conducerii şcolii, a cadrelor didactice afectate, a elevilor şi părinţilor, care ar fi avut, poate, alte păreri, în condițiile în care rezultatele copiilor de la Liceul Reformat Lorántffy Zsuzsanna, la ultima evaluare naţională sunt mult mai slabe decât cele ale elevilor de la gimnaziul Nicolae Bălcescu. Astfel, din cei 19 elevi de la Liceul Lorántffy Zsuzsanna, înscrişi anul trecut la evaluare, de pildă, doar 16 au obţinut peste 5, iar 2 nici nu s-au prezentat. Asta în vreme ce în cazul Gimnaziului Nicolae Bălcescu, doar trei din cei 94 elevi au luat medie sub 5.

Ministerul acuză segregare

Şcoala se află în centrul unui scandal încă de anul trecut, după ce Primăria Oradea a anunţat mutarea celor opt clase maghiare într-o clădire modernă, renovată și pusă gratuit la dispoziție de Eparhia Reformată Oradea.

Clasele maghiare funcţionau, deja, separat, într-o clădire a Comunităţii Evreilor din Oradea, unde oraşul plătea chirie, iar Eparhia Reformată Oradea a pus condiţie ca în noul imobil să înveţe tot elevii maghiari, ca atare, decizia nu a fost criticată de administraţia locală, dar a fost respinsă de Ministerul Educaţiei care a acuzat segregare şi a respins autorizarea clădirii alocate de Eparhie, ca unitate de învăţământ.

Problema a ajuns, atunci, şi în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, însă nici membrii organismului nu s-au putut hotărî în unanimitate ce să răspundă. Hotărârea stipulează că “soluția identificată de Primăria Oradea este una temporară și nu constituie o segregare şcolară”, dar e luată doar cu votul a patru membri şi cu opinia separată a altor trei, care spun contrariul.

 „Considerăm că distribuirea tuturor claselor cu predare în limbă maghiară în noul spațiu primit în folosință reprezintă risc de segregare”, scrie în document, atenţionând că „segregarea a existat și până acum, dacă elevii au învățat în clădiri diferite, și e vina Inspectoratului Școlar și a Ministerului că nu au eliminat-o”.

Scandalul a fost dezamorsat de primarul Florin Birta, care a convenit cu reprezentanții Eparhiei să renunțe la exclusivitatea maghiarilor în clădire, adică să permită ca una dintre clase să fie ocupată de copii români, condiţie care a fost acceptată însă doar temporar, acum clădirea urmând să deservească Liceul Reformat Lorántffy Zsuzsanna.

Decizia finală privind mutarea claselor maghiare aparține însă Ministerului Educației, căruia i-a fost transmisă propunerea și care se poate opune acestui demers.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite