Taxele şi impozitele locale se pot plăti online

0
0

Peste 2.700 de orădeni s-au prezentat la ghişeele Primăriei Oradea pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale, în primele două zile de la reluarea încasărilor. Din cauza numărului mare de persoane s-au format cozi, timpul de aşteptare până la efectuarea plăţilor fiind de 10-15 minute. Municipalitatea le recomandă contribuabililor să folosească mijloacele de plată online sau la unităţile CEC şi Poştă.

Primăria Oradea a reluat programul de încasare a taxelor şi impozitelor locale. Potrivit Direcţiei Economice, în primele două zile la ghişeele din Piramidă s-au prezentat pentru a efectua plăţi 2.786 cetăţeni şi firme, ceea ce a generat formarea cozilor, în ciuda suplimentării numărului de ghişee pentru încasare.

„Datele statistice aferente anului 2016 certifică tendinţa de creştere a numărului de cetăţeni şi firme care se prezintă la ghişeele primăriei pentru plata în numerar a obligaţiilor fiscale şi bugetare”, se menţionează într-un comunicat de presă al Primăriei Oradea.

Astfel, în 2016 s-au înregistrat 256.944 chitanţe plătite în numerar la ghişeele Primăriei de 109.063 persoane fizice şi juridice, în valoare totală de 56.306.174 lei. Spre comparaţie, în 2015 au fost 215.503 chitanţe plătite de 101.387 contribuabili, în valoare de 43.082.375 lei. Mai exatc, anul trecut 74% din sumele încasate la bugetul local au fost plătite la ghişeele din Primărie.

„Primăria Oradea face eforturi continue pentru asigurarea unui timp cât mai mic de aşteptare (timpul mediu de realizare a unei operaţiuni de încasare fiind de 2,70 minute/operaţiune), dar numărul mare de cetăţeni care se prezintă la ghişeele de încasare conduce la formarea cozilor şi timpi de aşteptare de 10 - 15 minute pentru fiecare cetăţean. Având în vedere că e o perioadă aglomerată pentru plata impozitelor şi taxelor locale şi cel mai probabil timpii de aşteptare sunt mai mari decât într-o perioadă obişnuită, reamintim cetăţenilor faptul că ghişeele primăriei sunt deschise de luni până joi între orele 07.30 – 18.00, iar vineri de la 07.30 – 15.30”, precizează municipalitatea orădeană.

În aceste condiţii, Primăria face apel către toţi cei care doresc să achite impozitele, taxele, amenzile contravenţionale şi abonamentele de parcare ca, pentru a evita cozile la ghişee, să folosească mijloacele alternative de plată.

Este vorba despre plata online prin www.oradea.rowww.ghiseul.ro, MobilePay - aplicaţie pentru dispozitive mobile, sau la ghişele CEC Bank şi Poşta Română, în funcţie de programul propriu de lucru. „Mijloacele de plată online dezvoltate de Primărie oferă un acces rapid şi în siguranţă deplină, indiferent de oră sau zi, la serviciul de plată a impozitelor, taxelor, amenzilor, iar de curând şi a abonamentelor de parcare.

Accesarea serviciilor online oferite de Primărie impune doar existenţa unei conexiuni la internet, fără niciun alt cost suplimentar pentru utilizatori”, a menţionat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei Oradea. Persoanele fizice care îşi plătesc integral impozitele şi taxele locale până la data de 31 martie 2017 vor beneficia de o reducere de 10%, iar persoanele juridice care plătesc integral taxele şi impozitele beneficiază de o reducere de 5 %. În cazul în care contribuabilii plătesc impozitele prin intermediul sistemului online, la consultarea sumei apare suma integrală, iar în momentul plăţii această sumă apare calculată cu bonificaţia aferentă plăţii sumei integrale.

„Reamintim pe această cale că Primăria Oradea oferă servicii online prin intermediul site-ului propriu www.oradea.ro pentru plata impozitelor, taxelor, a amenzilor contravenţionale (inclusiv amenzile pentru parcare), eliberarea autorizaţiilor de trafic greu, programarea căsătoriilor, depunerea de petiţii (inclusiv declaraţii de impunere etc.) şi programarea la depunerea documentelor pentru eliberarea actelor de indentitate”, se mai arată în comunicatul Primăriei Oradea.

Mai multe - Oradea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite