Studenții au pus Universitatea din Oradea pe harta invenţiilor de electromobile
0Studenţii orădeni au reprezentat Universitatea Oradea la concursul internaţional de electromobile din Ungaria. Ei au proiectat, au construit şi au condus o maşină care funcţionează pe curent şi s-au clasat pe locul 12 din peste 130 de echipe.
Universitatea din Oradea a fost reprezentată la Miskolc de trei echipe, formate din studenţi ai specializărilor de Mecatronică şi Autovehicule Rutiere. „România participă de doi ani la această competiţie şi facem progrese de la un an la altul”, a spus profesorul Ţarcă Radu. Echipa condusă de el s-a clasat pe locul al 12-lea, în ciuda dificultăţilor financiare. „Sunt echipe din alte ţări care au beneficiat de sponsorizări de la companii internaţionale importante pentru acest concurs”, a explicat profesorul.
Competiţia implică proiectarea în 3D, montarea şi pilotarea vehicului care este acţionat prin curent electric. „În România există doar câteva firme care pot face documentaţie în 3D aşa cum au făcut studenţii. Apoi, pentru a trece proba practică, vehiculul trebuie să treacă testul de viteză, demaraj şi frânare pe cincizeci de metri”, a spus profesorul Dinu Fodor.
Paşaport pentru un job
Studenţii care participă la astfel de competiţii o fac din pasiune şi-şi asigură în acelaşi timp viitorul. „Oricare dintre ei se poate angaja oriunde în lume”, a garantat Dinu Fodor. Chiar dacă nu toţi visează la un job peste graniţe, studenţii ştiu că practica le este de folos. „Este al doilea an când particip la concurs şi o fac pentru a-mi dezvolta cunoştinţele. Eu m-am ocupat de partea de proiectare”, a spus Cristian Vaşcani. Tânărul nu a terminat încă masteratul, dar este deja angajat la o companie internaţională, în proiectare, ca dovadă a priceperii sale.
„Participările nu te ajută neapărat la CV, dar te ajută pentru că acumulezi experienţă”, a mai spus el. „Vreau să lucrez ca inginer, într-o fabrică. Recunosc că nu mi-ar displăcea să plec din ţară. Astfel de experienţe sunt importante în momentul în care trebuie să demonstrezi ce ştii să faci”, a declarat şi Pentek Laszlo, tânărul care a pilotat vehiculul.
Din echipă au mai făcut parte și Fazekaș Istvan și Szabo Szabolos Imre. „Sunt inginer la OTL dar fac și cursuri în paralel. La competiție am participat din pasiune dar și penrtu că în viitor ne vom baza pe atfel de energii”, spune Fazekaș. Szabo Imre s-a implicat atât în partae de proiecatre cât și în partea de mecanică. „Am vrut să câștig experiență și să învățt cum se pot modifica motoare. Aș vrea ca pe viitor să am șansa să lucrez în industria de mașini ecocologice”, a spus acesta.
„Este important ca tinerii să ştie să lucreze cu tehnologiii de viitor. La angajare, aceaste activităţi fac diferenţa”, a spus Simona Patcaş, recruiter. „În plus, ei pot spera la un salariu peste mediu pe economie”, a mai spus recruiterul.