Sistemul de învăţământ finlandez, analizat de Ministerul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputat PNL  Florica Cherecheş a participat, la Helsinki, Finlanda, la Adunarea Generalã a Mişcãrii Politice a Europenilor Creştini (ECPM), o asociaţie politică a partidelor şi organizaţiilor creştin-democrate care sunt active la toate nivelurile politice din Europa.

Scopul acestor întâlniri a fost consolidarea relaţiilor de cooperare dintre România şi Finlanda, schimbul de experienţã cu privire la sistemul de învãţãmânt.

“Sistemul de învãţãmânt finlandez este recunoscut ca fiind cel mai performant din Europa. Autonomia şcolilor, flexibilitatea curriculei, dialogul permanent dintre actorii implicaţi: şcoalã – stat – mediul privat, corelarea sistemului de învãţãmânt liceal cu cel universitar, precum şi cu piaţa muncii, învãţãmântul profesional bine dezvoltat şi adaptat nevoilor societãţii, dotarea şcolilor şi pregãtirea profesionalã a profesorilor, orientarea profesionalã a elevilor, modalitatea de punere în practicã a acestor aspecte trebuie analizate ca model de bune practici în vederea îmbunãtãţirii situaţiei învãţãmântului românesc”, susine deputatul Florica Cherecheş.

În prezent, Ministerul Educaţiei Naţionale analizeazã modele de bunã practicã din Austria, Germania şi Finlanda în domeniul dezvoltãrii învãţãmântului profesional şi tehnic.

Cu ocazia vizitei în Finlanda, deputatul a avut întâlniri cu Peter Östman, Preşedintele Grupului parlamentar creştin – democrat, Päivi Räsänen - Ministrul de Interne, Marjo Anttoora – secretar de stat în Ministerul de Interne, Pasi Sahlberg – Director general al CIMO, o agenţie în subordinea Ministrului finlandez al Educaţiei şi Culturii, care promovează cooperarea internaţională şi mobilitatea, cu un accent special pe educaţie, formare profesională, viaţã profesională, cultură şi tineret.

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite