Sadicul care a condus Penitenciarul Oradea, Necului Tilici: „Aici o să-ţi rămână ciolanele, banditule!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neculai Tilici a fost comandantul Penitenciarului Oradea
Neculai Tilici a fost comandantul Penitenciarului Oradea

Neculai Tilici (87 de ani) s-ar face responsabil, din postura de comandant de penitenciar, de aplicarea unui regim de detenţie care a dus la decesul a cel puţin nouă deţinuţi politici. Născut în comuna Stănueşti/Motoşeni (Bacău), într-o familie de ţărani săraci, Tilici a ajuns la vârsta de doar 25 de ani comandant al Penitenciarului Oradea.

A evoluat rapid, devenind după satisfacerea stagiului militar, instructor politic într-o secţie de agitaţie şi propagandă. A condus Penitenciarul Oradea în perioada 1952 - 1953, mai întâi ca locţiitor politic, iar apoi din postura de comandant plin. În biografia lui Tilici se arată că, la Oradea, din raţiile prevăzute pentru deţinuţi îşi creştea şi întreţinea câţiva porci pentru nevoile lui şi ale familiei. Mai mult, obişnuia să-şi taie porcii în incinta penitenciarului, folosindu-i pe deţinuţi sau pe subordonaţi.

„Insultele grosonale, regimul alimentar sinonim cu distrofia, lipsa îngrijirii medicale, tratamentul inuman general (expunere la frig, duşuri cu apă rece în plină iarnă), toate erau păstorite cu sadism la Penitenciarul Oradea de către căpitanul Neculai Tilici“, arată IICCMER în biografia lui Tilici.

george sarry oradea

"Un călău"

Orădeanul Cornel Onaca (83 de ani) este unul dintre deţinuţii care au cunoscut cruzimea lui Tilici. Condamnat la 15 ani de închisoare, pentru apartenenţa la oraganizaţia „Vlad Ţepeş II“, Onaca a executat în final 4 ani şi 3 luni în închisorile comuniste, în intervalul 3 iulie 1951 - 19 octombrie 1955. „Un călău, ce poţi spui? În primul rând, te înfometa. Am stat două ierni la Oradea, n-a fost o sursă de încălzire! Pereţii erau îngheţaţi, geamurile îngheţate. Nu puteai să rezişti. În fiecare dimineaţă se aducea nelipsitul terci: o făină de mălai încălzită într-o apă, nu fiartă sau ceva, încălzită acolo, cu ceva. Îţi dădea de un deget sau de două degete“, îşi aminteşte Onaca.

"Unul dintre ofiţeri îmi spunea: «Aici o să-ţi rămână ciolanele, banditule!» Unul dintre ofiţeri era politrucul închisorii, celălalt era comandantul închisorii, iar al treilea era un ofiţer de la Securitatea Oradea", îşi aminteşte George Sarry, fost deţinut politic în Penitenciarul Oradea, când era condus de Neculai Tilici.


Mai puteti citi:

Cine sunt Refic Fizula, Neculai Tilici şi Teodor Sârbu, presupuşii torţionari pentru care IICCMER cere urmărirea penală

Reprezentanţii Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au dezvăluit, miercuri, numele a altor trei presupuşi torţionari - Refic Fizula, Neculai Tilici şi Teodor Sârbu -  şi a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale a lor, pe care îi acuză de crime şi abuzuri în perioada comunistă.

Torţionarul fără chip. Refic Fizula a fost demascat de IICMER, dar prea târziu

Refic Telep Fizula, unul dintre cei trei torţionari pentru care Institutul de Investigare a Crimelor şi Memoria Exilului Românesc (IICMER) a depus sesizare penală, este originar din Dobrogea, unde s-ar fi şi stins din viaţă, în urmă cu doi ani. În arhivele statului nu există nicio fotografie de-a sa.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite