Peste 20 de porci vor fi tăiaţi în parcarea unui mall, la prima ediţie a concursului D'ale Porcului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 de porci vor fi sacrificaţi în parcarea unui mall din Oradea. Toros, cârnaţi, caltaboşi sau jumări, plus pălinca şi vin fiert, pe acorduri de highezi şi jocuri bihorene. De asta vor avea parte cei care vor fi prezenţi la prima ediţie a festivalului concurs “D’ale Porcului”.

Consiliul Judeţean Bihor – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia Culturală D’ART organizează festivalul concurs “D’ale Porcului”.

“Concursul de preparare tradiţională a porcului, între comunele din judeţul Bihor, are ca scop promovarea tradiţiilor populare bihorene şi va avea loc sâmbătă, 10 ianuarie, în parcarea ERA Shopping Park Oradea. În concurs s-au înscris 22 de comune bihorene, cărora li se vor adăuga, în calitate de invitaţi, două echipe reprezentând Ungaria, respectiv judeţul Békés şi oraşul Derecske”, a precizat Nicu Pop, din partea organizatorilor.

Pentru fiecare echipă înscrisă în concurs, organizatorii asigură: un cort (pavilion); 2 mese, 2 laviţe, 2 paleţi, un porc de 100-120 kilograme, acces la apă şi curent electric, butelii de aragaz, pubele, pahare, farfurii şi tacâmuri din plastic; şerveţele, pâine, muştar.

Fiecare echipă participantă trebuie să îşi asigure singură: cazan şi suport pentru cazan (pregătire toroş), instalaţii de gătit (reşou, grătar) pe gaz, curent sau cărbuni (fiert/ prăjit), oale, cratiţe, ligheane, găleţi (fierbere organe, prăjire jumări, pregătire caltaboşi/ cârnaţi), butuc pentru tăiat, cuţite, bardă, topor, măcinător de carne, cârnăţar, orez, varză acră, legume (ardei, ceapă, usturoi etc) şi condimente; maţe, orice alt instrument sau material necesar. Echipele pot fi formate din cel mult 6 şase persoane, căpitanul de echipă fiind numit dintre acestea

Pentru concursul pălincilor, fiecare echipă trebuie să aducă propria pălincă de casă neîndeplinirea acestei condiţii presupunând eliminarea imediată din competiţie. Juriul tuturor concursurilor va fi format din oficialităţi, oamenii de vază ai comunelor participante şi din bucătari specialişti, cărora li se vor adăuga, la cerere, reprezentanţii unor sponsori.

“În cadrul concursurilor de degustare, nota finală pentru fiecare echipă va fi constituită din media notelor acordate de juriu (50%) şi numărul de tichete de masă adunate de la public (50%). Echipele pot servi pălincă şi murături gratuit sau pot „angaja” lăutari, pentru a creşte numărul clienţilor, respectiv a tichetelor adunate”, a mai precizat Nicu Pop.

Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs. Acest lucru se va face pe baza unor tichete de masă, puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii consistente de toroş, respectiv cârnaţi, caltaboşi şi jumări. De asemenea, vizitatorii vor putea consuma ceai cald, pus la dispoziţie gratuit de către organizatori, sau pălincă, bere, vin şi vin fiert, contra cost.

Pe toată durata desfăşurării festivalului, pe scena special amenajată între corturi, vor avea loc manifestări cultural-artistice şi concursuri cu publicul. Tichetele de masă vor participa, la final, la o tombolă cu premii-surpriză.

Prezentatorul evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor va fi celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscutca „Văru’ Săndel”. Între orele 10.00 şi 16.00 pe scenă vor urca zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali din Bihor, precum şi invitaţi speciali.

Mai puteti citi:

EXCLUSIV Porcul „corporatist“, crescut cu măsuri de securitate draconice. Porcarii trebuie să îşi schimbe chiloţii când intră în cocină

Regulile marilor corporaţii ajung şi în cocină. Un document intrat în posesia „Adevărul“ arată cum sunt crescute animalele în fermele Smithfield, cel mai mare crescător de porci din România. Măsurile de siguranţă sunt foarte stricte, angajaţii fiind obligaţi să facă duş de fiecare dată când intră în fermă şi să îşi schimbe inclusiv lenjeria intimă.

Românii mănâncă 1 milion de porci de Crăciun, o şeptime din consumul anual

Românii mănâncă de Crăciun aproximativ 1 milion porci, adică 14% din consumul anual. Anunţul a fost făcut de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite