Orădenii taxați abuziv pentru grădini și livezi. Spațiile au fost impozitate drept „curți și construcții“

0
Publicat:

Este scandal la Oradea între administraţia locală liberală şi Opoziţia PSD, pentru impozitele abuzive anulate de instanţele de judecată şi pe care Primăria Oradea refuză să le returneze din oficiu.

Primăria Oradea a încadrat la categoria "Curţi" toate livezile orădenilor
Primăria Oradea a încadrat la categoria "Curţi" toate livezile orădenilor

Este vorba despre hotărârea Consiliului Local 896 din 2020 de a încadra grădinile şi livezile orădenilor în categoria „Curţi şi construcţii“, ceea ce a dus la majorări chiar şi de 4-5 ori mai mari pentru peste 4.000 de orădeni.

Impozite umflate

Hotărârea 896/2020 a fost anulată definitiv în luna iulie a acestui an, însă Primăria Oradea nu a mediatizat soluţia şi nici n-a notificat orădenii despre posibilitatea de a-şi revendica impozitele abuzive plătite în plus.

A făcut-o, în schimb Opoziţia, PSD Bihor trimiţând voluntari pe toate cele aproape 700 de străzi afectate, care au lăsat informări şi modele de cerere pe care oamenii să le depună la Primărie.

Iniţiatorul demersului este un fost ofiţer de Poliţie, Florian Sîrca, acum vicepreşedinte al PSD Bihor „Este o situație care nu ar trebui tolerată de nimeni. Dacă este cazul, voi face demersuri şi vom deschide proces colectiv pentru recuperarea impozitelor abuzive. Iar Primăria va fi obligată să plătească dobânzi şi cheltuieli de judecată pentru fiecare persoană afectată“, spune Sîrca.

Pentru a-şi susţine poziţia, el a sesizat nu doar Primăria Oradea ci şi Prefectura Bihor, Comisia de abuzuri din Parlamentul României, Camera de Conturi Bihor, solicitând repararea prejudiciilor pentru toți orădenii și repunerea lor înainte de acest HCL.

Ce spune Primăria

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Oradea susţin, însă, că au pârghie legală pentru a restitui impozitele abuzive încasate doar orădenilor care şi-au câştigat acest drept în instanţă.

„Pentru restul persoanelor afectate, care nu au fost părţi în litigiu, hotărârea judecătorească nu îşi produce efecte şi pentru trecut, în sensul repunerii în stituaţia anterioară a terenurilor, ci îşi va produce efecte doar pentru viitor”, explică primarul Florin Birta (PNL), invocând Legea 554/2004 şi o Decizie a Curţii Constituţionale (126/2015).

În rest, Primăria Oradea le-a răspuns tuturor că impozitele lor vor reveni la valorile iniţiale începând de anul viitor însă, cu o condiţie: cei în cauză trebuie să depună declaraţii la Registrul Agricol despre situaţia terenurilor - că nu sunt curţi şi construcţii, ci grădini şi livezi. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite