Orădenii care contestă amenzile pentru parcare scapă de ele „ajutaţi” de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Szilagy Adam a fost unul din cei 288 de şoferi amendaţi ieri de poliţiştii comunitari
Szilagy Adam a fost unul din cei 288 de şoferi amendaţi ieri de poliţiştii comunitari

Anul trecut, magistraţii din cadrul Judecătoriei Oradea au anulat peste 1.500 din cele peste 3.000 de plângeri contravenţionale atacate în instanţă.

Ponderea cea mai mare a cauzelor civile ajunse în instanţă anul trecut o reprezintă plângerile contravenţionale. Magistraţii din cadrul Judecătoriei Oradea s-au confruntat cu un val de procese verbale atacate de orădenii amendaţi.

„Majoritatea plângerilor este anulată de judecători din cauza unor vicii de procedură. Le atrag atenţia poliţiştilor sau agenţilor comunitari să completeze corect documentele. Unele nu au codul numeric personal, numele este completat greşit. În cazul unor amenzi nu este suficient doar procesul verbal, ci trebuie anexante şi două mărturii”, a spus Cristian Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea. Din cele peste 3.000 de plângeri contravenţionale ajunse anul trecut în instanţă, mai mult de jumătate au fost anulate.

Rubrici uitate pentru amenzi anulate

Multe dintre nemulţumirile orădenilor sunt legate de sancţiunile pentru parcări neregulamentare. Szilagy Adam a atacat la judecătorie un astfel de proces verbal. „Am oprit maşina într-o parcare cu plată. Aparatul de taxare era în capătul parcării amenajate. Până m-am întors cu tichetul, agenţii comunitari semnaseră deja procesul de constatare. A fost vorba de cinci minute până am luat tichetul. Nu mi s-a părut corect”, a spus orădeanul.

Peste o sută de procese întocmite de către poliţiştii comunitari pentru parcări neregulamentare au fost contestate în instanţă. „Anul trecut, agenţii comunitari au întocmit 1.657 astfel de procese. Nu au o normă de amenzi pe zi. Atunci când constată o ilegalitate aplică legea”, a precizat Carmen Cherteş, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea. Printre cei vizaţi de judecătorii orădeni se află şi poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier, dar şi inspectori pentru protecţia consumatorilor sau ai Gărzii Financiare ori de Mediu.

„Nu am cunoştinţă să existe vicii de procedură la întocmirea proceselor verbale, dar ne vom ocupa de pregătirea temeinică a agenţilor de circulaţie cu atât mai mult cu cât în structură au fost cooptaţi şi foşti poliţişti de frontieră. Aceştia trebuie bine instruiţi”, a declarat comisarul şef Eugen Boc, adjunctul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Bihor.

Sute de amenzi în câteva ore
Poliţiştii comunitari din Oradea au împărţit, ieri, amenzi pe bandă rulantă. În câteva ore, agenţii au întocmit aproape trei sute de procese de constatare pentru parcări neregulamentare în centrul oraşului. „Marţi, Poliţia Comunitară a acţionat cu opt agenţi. Aceştia au aplicat 288 de amenzi a câte 30 de lei fiecare. În interval de câteva ore, agenţii au dat amenzi în valoare de 8.640 de lei”, a spus Carmen Cherteş, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea. Autorităţile spun că aceasta este media zilnică a sancţiunilor aplicate şoferilor care parchează ilegal.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite