Orădenii au intrat vineri seară în febra „Lecturii Urbane”, în Parcul Magnoliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maratonul Lecturilor Urbane a cuprins 20 de oraşe din România şi încurajează cititul în spaţiile publice. La Oradea, tinerii au fost îndemnaţi să se aşeze pe o bancă şi să răsfoiască măcar pentru o oră câteva capitole din cartea favorită.

Demarat în Bucureşti în mai 2009, de voluntarii Civika.ro,  proiectul „Lecturi Urbane” s-a dezvoltat în 20 de oraşe din România.
„Transformăm actul lecturii într-unul normal indiferent de locul în care se desfăşoară: acasă, în parc sau în autobuz. Orice facem în spaţiul public este un joc de semnale, un flux continuu de mesaje transmise prin gesturi către ceilalţi. Vom transmite cu fiecare ocazie un mesaj de încurajare şi susţinere a lecturii ca modalitate de dezvoltare socio-culturală”, susţine Adrian Ciubotaru, unul dintre organizatorii manifestării, la nivel naţional.

Atraşi ca un magnet

În Oradea, maratonul lecturii atrage ca un magnet tinerii. „Mi-ar face plăcere să văd oameni citind pe o bancă şi să mă alătur lor. Eu recunosc că nu am făcut asta până acum, decât la ţară, la bunici, sau la piscină”, spune orădeanca Laura Antal, de 23 de ani.

Tânăra crede că în ziua de azi timpul oamenilor pentru citit este din ce în ce mai limitat. „Cred că dacă am accepta ideea de a citi şi altundeva decât acasă, am avea mult de câştigat”, a completat tânăra. Pentru a cuceri publicul, organizatorii orădeni au ales o locaţie intens circulată, Parcul Magnoliei, au donat cărţi personale şi au petrecut o oră alături de cititori în aer liber. „Ne dorim ca această iniţiativă să devină o tradiţie şi să avem parte, cel puţin trimestrial, de astfel de manifestări, prin care să demonstrăm că oamenii mai au timp de lectură”, explică Alina Gâdoiu, unul dintre organizatori.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite