Oradea: Municipiul este redescoperit de străini (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Municipiul este redescoperit de străini (GALERIE FOTO)
Oradea: Municipiul este redescoperit de străini (GALERIE FOTO)

În fiecare zi în fața monumentelor orădene se opresc grupuri de turiști care află povestea micului Paris. Majoritatea grupurilor care vizitează Oradea sunt din Ungaria. În număr mai mic sunt grupuri din Cehia, Slovacia, Austria, Germania și chiar Franța sau Marea Britanie. Cei mai mulți sunt de vârsta a doua și a treia.

Ghizii le prezintă Cetatea Oradea, Biserica cu Lună, Corso și Palatul Baroc. Mai puțini sunt cei care îi duc pe tuiști în centrele comerciale. Oradea este o haltă pe traseul excursiei lor prin România, puțini dintre ei înnoptând în unitățile de cazare din Oradea sau Bihor. Cei mai mulți vizitează apoi Băile Felix, Peștera Urșilor sau merg în alte județe, în special transilvane.

Vizitează Cetatea

„Am vrut să vin aici pentru a vedea mormântul Regelui Sfântul Ladiszlau și Cetatea Oradea. E un oraș frumos, dar ar trebui întreținut mai bine. Mă doare sufletul să văd așa clădiri frumoase degrate”, spune Molnar Ildiko, din Gyor. „Oradea este un oraș cochet. Păcat că nu se pune mai mare accent pe reabilitarea clădirilor și pe spațiile verzi. Am văzut mult gazon uscat aici”, spune un alt turist maghiar. Nu este prima dată în municipiu și este dezamăgit că lucrurile se mișcă atât de greoi. Oradea este pentru el și prietenii săi o haltă scurtă pentru ultimele cumpărături. Locul lui preferat din Bihor este Padișul. Vor sta acolo cu corturile o săptămână. Se gândește emoționat la ce va descoperi de data aceasta. În anii trecuți a făcut câteva trasee care ia-u luat respirația și la propriu și la figurat. „Aveți o țară foarte frumoasă. Nu prea știți să o promovați și s-o puneți în valoare. Prietenii mei au râs prima dată când le-am spus că aici este un paradis. Acum grupul nostrum tot crește”, adaugă el.

Vizitată de nemți

Horst Sterzik este impresionat de frumusețea orașului. A aflat despre Oradea de la fiul său. „Fiul nostru a vizitat orașul anul trecut și a fost cucerit de el. Am venit să vizităm Biserica cu lună, basilica unde am înțeles că au cântat Michael hayd și Dittersordf  și vrem să vizităm Peștera Urșilor. „Lângă orașul meu natal este o peșteră foarte frumoasă și renumită în Germania. Fiul nostru ne-a spus că nu se compară cu Peștera Urșilor. Și el nu face laude gratuite locurilor străine”, spune Beate Sterzik, nerăbdătoare să viziteze peștera bihoreană. A fost prevenită că drumurile nu sunt ca cele din Germania și deja a constatat acest lucru. „A uitat să ne spună că vom avea probleme cu parcarea”, spune ea.

Turismul bihorean în cifre

„Față de anul trecut, se constată coborârea ușoară a indicelui de cazare turistică. În iunie 2008 acesta era de 50,4%, iar în iunie 2009 a ajuns la 49,2%”, spune Bekesi Csaba, director adjunct al Direcției Județene de statistic. Din datele statistice reiese că anul acesta a crescu gradul de ocupare a pensiunilor agroturistice. „În iunie 2008 au fost înregistrate 732 de înnoptări în acest tip de unități de cazare, iar în iunie 2009 s-a ajuns la 1372”, spune el. Numărul turiștilor sosiți în iunie 2008, în unități de cazare bihorene a fost de 21.481, iar în iunie 2009 de 17.991. În schimb s-au înregistrat 108.782 de înnoptări, iar anul acesta 106.137, ceea ce confirm că Oradea și Bihorul sunt puncte de tranzit pentru turiști. Datele statistice nu îi înregistrează pe turiștii cazați în familiile orădene sau bihorene, la rude sau prieteni.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite