OMV Petrom, obligată de instanţă la despăgubiri de 1,3 milioane lei pentru un accident de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: generic, shutterstock
FOTO: generic, shutterstock

OMV Petrom a fost obligată să plătească în solidar cu unul din şoferii societăţii despăgubiri în valoare de 1,3 milioane de lei către soţia şi fiica unui muncitor care a murit într-un accident de muncă pe platforma din Suplacu de Barcău a companiei.

Potrivit sentinţei pronunţate de Judecătoria Marghita, accidentul de muncă s-a produs în urmă cu şase ani, pe 25 februarie 2015. În ziua respectivă, victima, Leontin Ţârle, a fost rugată de un coleg de-al său, Iosif Topoi, să-l ajute la încărcarea unei autoutilitare, pe care se aflau deja echipamente pentru întreţinerea sondelor, fără să fie, însă, asigurate.

Concret, şoferul trebuia să încarce o habă (un rezervor metalic), iar Ţârle urma să urce pe platforma autoutilitarei, ca să ia cablul de ridicare cu care trebuia să prindă rezervorul. Dar în momentul în care bărbatul a deschis oblonul autoutilitarei, un alt dispozitiv aflat deja pe platformă, şi care nu fusese asigurat, a căzut peste el, omorându-l pe loc.

Anchetă lungă

Ancheta în caz a fost realizată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita, care au stabilit că vina pentru producerea accidentului de muncă aparţine şoferului Leontin Topoi. 

"Prin neasigurarea împotriva deplasării materialelor şi a echipamentelor încărcate pe platforma autoutilitarei, inculpatul a încălcat prevederile legale, iar această omisiune a generat accidentarea mortală a persoanei vătămate", au arătat procurorii în rechizitoriul prin care şoferul a fost trimis în judecată, în martie 2018, pentru ucidere din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate. 

Procesul, care a început la Judecătoria Marghita, a durat alţi trei ani şi s-a terminat, recent, cu condamnarea penală a bărbatului la 2 ani şi 2 luni de închisoare, cu suspendare pe o perioadă de 3 ani, plus 120 de zile de muncă în favoarea comunităţii, în cadrul Primăriei Tăuteu sau a celei din Marghita.

Instanţa a stabilit că accidentul mortal s-a produs din vina lui Topoi, chiar dacă, în timpul procesului, acesta a pretins că victima ar fi avut partea sa de vină, căci s-ar fi prins de dispozitiv în momentul în care a desfăcut oblonul.

"O eventuală culpă a victimei în producerea accidentului de muncă nu poate fi reţinută deoarece acest comportament al victimei nu putea să-i producă moartea dacă şoferul autoutilitarei ar fi ancorat echipamentele de pe platformă, acesta fiind în drept să se bazeze că toate piesele din platforma autocamionului sunt ancorate şi nu au cum să cadă peste el", a explicat judecătorul în soluţia dată.

Procesul se reia

Deşi a precizat că "OMV Petrom şi-a instruit angajaţii, inclusiv pe inculpat, cu privire la regulile de transportare a pieselor", magistratul a stabilit că societatea este obligată să plătească în solidar cu acesta despăgubirile cuvenite fiicei şi soţiei celui decedat, care s-au constituit părţi civile în proces.

Instanţa a dispus ca acestea să primească daune materiale de 352.000 lei, diferenţa între pensia de urmaş şi salariile pe care defunctul le-ar fi încasat până la pensionare, şi daune morale de câte 500.000 lei fiecare. Cuantumul, care depăşeşte 1,3 milioane de lei, "nu este excesiv raportat la cifra de afaceri şi profitul persoanei responsabile civilmente, OMV Petrom SA", a explicat magistratul, susţinând că "nicio sumă de bani nu poate compensa în totalitate suferinţele încercate de părţile civile".

Nici şoferul şi nici compania nu au fost de acord cu sentinţa, pe care au atacat-o. Procesul se va relua, în această toamnă, la Curtea de Apel Oradea, instanţă care va pronunţa şi verdictul final în caz. 

Vă recomandăm şi:

O dansatoare română şi-a convins iubitul spaniol să-i dea un milion de euro, dar totul s-a terminat prost. „Decizie istorică în justiţie” 

Primăria Alba Iulia vs. Telekom. Firma este acuzată că a folosit canalizaţia subterană şi nu mai vrea să plătească

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite