Mihai Neşu strânge fonduri pentru primul complex caritabil de recuperare medicală pentru copii din România
0
Fostul fotbalist orădean Mihai Neşu a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a realiza primul complex de recuperare medicală caritabil din România, unde copiii cu probleme neurologice vor face terapie în apă, cu animale şi cu plante, iar părinţii se vor putea caza alături de ei în schimbul unor contribuţii reduse.
Campania se numeşte "Cred în minuni" şi are ca scop strângerea de fonduri pentru realizarea unui complex caritabil de recuperare medicală, primul în România, un "orăşel al speranţei", pentru sute de familii cu copii care suferă de diferite boli neurologice sau trăiesc imobilizaţi, la fel ca Mihăiţă Neşu, ţintuit într-un scaun cu rotile de mai bine de 8 ani, în urma cumplitului accident petrecut la un antrenament al FC Utrecht.
Ideea nu e nouă, după cum a explicat Neşu, arătând că spaţiul în care funcţionează de 4 ani actualul centru este închiriat şi are mai multe lipsuri. În centru se asigură, zilnic terapia pentru 70 de copii, însă doar opt pot fi îngrijiţi în acelaşi timp, spaţiul fiind mic, amenajat la parterul unui bloc, deci nici vorbă de vreun bazin ori de animale pentru terapii neconvenţionale, care se fac în prezent în parteneriate cu un hotel şi un centru de echitaţie din apropierea oraşului.

În plus, acum centrul e acreditat pentru a asigura terapii doar pentru copiii până în 14 ani, după care nu toţi au posibilitatea să continue tratamentul, extrem de costisitor. "Noul complex le va asigura terapiile până la 18 ani, când vor putea fi chiar angajaţi”, explică Iulia Bărcăuan, directorul Fundaţiei.
ONG-ul a şi găsit deja un teren de 2 hectare în localitatea Cihei pe care speră să îl achiziţioneze în cel mai scurt timp, din donaţii.
Complexul Sfântului Nectarie
Viitorul complex de recuperare caritabil Sfântul Nectarie, gândit să poată primi 300 de copii, va fi dotat cu săli de hidroterapie, echipamente pentru Therasuit Therapy (costum de benzi elastice care ţine corpul pacientului într-o poziţie cât mai apropiată de cea normală), kinetoterapie, psihopedagogie, logopedie, terapie horticolă şi terapie cu animale.

Copiii vor putea sta împreună cu părinţii, care vor achita doar 30% din costurile de cazare, aşa cum se întâmplă şi acum la actualul sediu.
Centrul va avea şi săli de aşteptare, locuri de joacă adaptate şi o clădire pentru cazarea familiilor venite din alte zone. Un loc special va fi grădina senzorială cu plante aromatice, care îi va ajuta pe copii să se „conecteze” cu natura, locuri de relaxare din lemn şi zone cu luciu de apă. „Sper că va fi cel mai modern din ţară. Va fi un loc de recreere atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, care la rândul lor au nevoie de o terapie pentru suflet”, a explicat Mihai Neşu.
Şi nu e tot. Micuţii pacienţi vor putea învăţa să cultive plante şi să gătească pentru ca, după ce împlinesc 18 ani să poată fi angajaţi chiar în centru, fie ca fermieri, îngrijitori de animale sau chiar în bucătărie, la restaurantul pe care urmează să îl construiască tot în cadrul complexului.

Centrul va fi accesibil şi bihorenilor care vor putea folosi piscina, să ia la lecţii de echitaţie ori să mănânce la restaurant şi vor putea vedea cu ochii lor ce se întâmplă la centru. „Sunt mult mai fericit acum decât înainte de accident, pentru că acum lupt pentru aceşti copii”, a mai spus Mihai Neşu.
Deschidere: 2021
Fostul fotbalist şi-a propus ca în 2021 centrul de recuperare să fie deschis pentru prima serie de copii. Pentru ca visul să devină realitate, însă, el are nevoie de 3 milioane euro. Acesta e motivul pentru care Fundaţia Mihai Neşu a iniţiat o campanie de colectare prin SMS denumită „Cred în minuni”.
Orice român care locuieşte în ţară şi doreşte să ajute poate s-o facă trimiţând un SMS la 8844 cu textul „CRED”, virând astfel 2 euro lunar. Cei care doresc să oprească virarea, poate să trimită, apoi, la acelaşi număr textul «CRED STOP».
„Am iniţiat campania pe 1 decembrie şi de atunci am primit peste 9.000 de mesaje. Dacă reuşim să strângem 180.000 de mesaje, în 10 luni vom strânge banii necesari”, spune Mihai. În ce priveşte firmele, indiferent de mărimea lor, acestea pot contribui la crearea centrului donând 20% din impozitul pe profit, iar cei din străinătate pot face donaţii online, pe site-ul Fundaţiei.