Masacrul de la Balc, în plină desfăşurare. Zeci de mistreţi ucişi de milionarii Europei

0
0
Domeniul cinegetic de la Balc
Domeniul cinegetic de la Balc

Milionarii Europei au ajuns, şi în acest an, la cea mai cunoscută vânătoare din România. Zeci de mistreţi vor fi ucişi pe domeniul cinegetic de la Balc, deţinut de afaceristul Ion Ţiriac.

E forfotă mare în aceste zile în satul bihorean Balc. A devenit o tradiţie ca în luna decembrie milionarii Europei să se întâlnească pe domeniul cinegetic deţinut de afaceristul Ion Ţiriac. Dacă până acum vânătoarea avea loc în weekend, de această dată ea se desfăşoară în timpul săptămânii.

Lista de invitaţi îi include nume sonore ale lumii economice şi politice din Europa, dar şi oaspeţi regali. Printre invitaţi se numără prinţul Dimitrie Sturdza, George Marsan, primarul oraşului Monte Carlo, Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Klaus Mangold (Chrysler), Siegfried Wolf, preşedintele companiei Magna Europa, Franz Rauch, cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa, Rudolf Streicher, politician austriac, fost ministru în mai multe guverne, celebrul creator de modă Stefano Ricci.

Goana după mistreţi a început joi dimineaţă, când primii după vânat au porni cei circa 200 de gonaci. La prânz, oaspeţii au lua o pauză de masă, după care au participat la a doua partidă de vânătoare a zilei. Ziua s-a încheiat cu o petrecere.

Ultima partidă de vânătoare din acest an are loc astăzi, urmând ca după prânz invitaţii să părăsească domeniul cinegetic.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  vor examina fiecare porc mistreţ ucis la Balc, pentru a evita izbucnirea unor focare de trichineloză şi pestă porcină. Aproximativ 100 de mistreţi sunt vânaţi an de an, în cele două zile de vânătoare.

Dacă în ultimii cinci ani din faţa porţii domeniului de vânătoare nu lipseau iubitorii de animale şi voluntarii asociaţiei Vier Pfoten, nu la fel s-a întâmplat şi în acest an. Lipsa lor poate fi pusă pe seama perioadei în care are loc vânătoarea. 

Balc

Din anii trecuţi se ştie că Ţiriac insistă să le prezinte vânătorilor muzica artiştilor români, printre invitaţii anilor trecuţi numărându-se maestrul Gheorghe Zamfir, lăutarii Gina Lincan şi Petrică Andrei, acordeonistul Marian Mexicanu, ţambalistul Luis Iordache, precum şi Andreea Bănică, Corina sau Ana Maria Ferencz.
Zeci de săteni din comuna Balc sunt tocmiţi, cu ziua, pentru a ajuta la goana vânatului, fiecare dintre ei urmând să primească 50 de lei pe zi, plus o anumită cantitate de carne de mistreţ. 

"Vânătoarea de la Balc este o sărbătoare pentru noi şi un motiv de bucurie pentru că ne vizitează miliardarii Europei. În toată această perioada, comuna noastră se bucură de o mediatizare intensă, ceea ce nu ne poate decât bucura", a afirmat Arsenie Maroşan, primarul comunei Balc.
Vânătoarea de la Balc este locul unde oameni importanţi din Europa discută şi pun la cale noi afaceri pentru anul ce stă să vină.

Magnatul Ion Ţiriac a dat în judecată, în cursul anului, statul român în chestiunea concesiunii domeniului, al cărui termen ar fi expirat anul trecut, în 2015. Terenurile împădurite ale domeniului cinegetic sunt disputate de omul de afaceri şi Romsilva.

2005. Anul vânătorului Adrian Năstase

Prima partidă de vânătoare de la Balc a avut loc în 2005, când s-a iscat şi un mare scandal. Printre invitaţii de atunci s-a aflat şi fostul premier al României Adrian Năstase. Din cei 185 de porci mistreţi ucişi la prima vânătoare, 23 au fost prada lui Năstase, acesta fiind desemnat cel mai bun vânător. Un an mai târziu, în 2006, prada a ajuns la 200 de mistreţi împuşcaţi.

Mai multe - Oradea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite