Lecția de omenie. Cum arată complexul ridicat de Mihai Neșu doar din donaţii, pentru copiii cu dizabilități VIDEO

0
Publicat:

În 2019, a fost doar ideea, acum e deja o certitudine. Complexul de recuperare „Sfântul Nectarie”, unic în România, pe care fostul fotbalist Mihai Neşu îl ridică pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi neuromotorii, este aproape terminat. Întreaga investiţie este făcută din donaţii și sponsorizări

În 2021, pe cele 2 hectare erau doar buruieni. Acum e un complex elegant. Foto: Fundaţia Mihai Neşu
În 2021, pe cele 2 hectare erau doar buruieni. Acum e un complex elegant. Foto: Fundaţia Mihai Neşu

Până în prezent, doar cu șantierul am cheltuit 4.8 milioane de euro, iar în perioada următoare o să avem nevoie de fonduri pentru mobilarea spațiilor de cazare și dotarea sălilor de terapie cu echipament medical, precum și pentru construirea clădirii multifuncționale”, spune Mihai Neşu.

O necesitate

Fostul fotbalist Mihai Neşu, prin fundaţia care îi poartă numele, a deschis încă din 2015 un centru de recuperare pentru copii cu probleme neuromotorii, la patru ani după ce a fost el însuși protagonistul unui eveniment nefericit care i-a schimbat radical viaţa.

În mai 2011, pe când avea 28 de ani, a fost rănit grav în timpul unui antrenament al echipei olandeze FC Utrecht, când un coleg a căzut peste el, fracturându-i coloana cervicală şi lăsându-l paralizat de la gât în jos.

Centrul a fost amenajat într-un spaţiu închiriat la parterul unui bloc din Oradea, care s-a dovedit insuficient, în condiţiile în care azi aici sunt trataţi 140 copii, costurile - specialişti, chirie şi întreţinere - ridicându-se la peste 34.000 euro, lunar.

O idee şi mulţi români inimoşi

Ca atare, în 2019, Neșu a decis să construiască în satul bihorean Cihei un complex unic în România, Complexul de recuperare „Sfântul Nectarie”, unde să fie îngrijiţi copii şi adulţi cu probleme motorii sau neurologice.

Proiectul a fost terminat în 2021 şi tot atunci a început şantierul.

Viitorul centru a fost gândit cu grădină senzorială, săli de aşteptare, locuri de joacă adaptate, o clădire pentru familiile venite din alte zone, spaţii pentru terapii cu animale şi terapie horticolă, precum şi un centru pentru alte tratamente la preţuri modice, familiile pacienţilor urmând să achite doar 30% din costurile totale. Beneficiarii urmau nu doar să primească tratament, ci să înveţe câteva meserii, pentru a se integra pe piața muncii.

Proiectul complexului a fost finalizat în 2021. Foto: Fundaţia Mihai Neşu
Proiectul complexului a fost finalizat în 2021. Foto: Fundaţia Mihai Neşu

Fundaţia Mihai Neşu a lansat, în decembrie 2019, campania „Cred în minuni”, prin care și-a propus ca în circa trei ani să strângă din donații recurente prin SMS suma necesară, investiţie ce poartă numele Sfântului vindecător Nectarie. Iar românii s-au mobilizat exemplar.

Chiparoși, trandafiri, lavanda

Ceea ce părea o utopie, azi a devenit realitate. În februarie 2020, Fundația lui Mihai Neşu a cumpărat un teren de 2,3 hectare, la șase kilometri de Oradea, plătind 230.000 euro. În 2021, proiectul era finalizat şi autorizat, iar în iunie, acelaşi an, a început şantierul.

Din iunie 2021, când a început şantierul, Mihai Neşul e între muncitori. Foto: Fundaţia Mihai Neşu
Din iunie 2021, când a început şantierul, Mihai Neşul e între muncitori. Foto: Fundaţia Mihai Neşu

De atunci, fostul fotbalist îşi petrece, aproape zilnic, câteva ore pe şantierul complexului realizat în totalitate din donații, pentru a se asigura că muncitorii respectă planurile și că, în final, zona va deveni un adevărat orășel al speranței pentru persoanele cu dizabilități.

În complex se află o cochetă biserică, realizată în stil bizantin, care a fost acoperită, termoizolată, hidroizolată și tencuită, are electricitate, încălzire, gresie, geamuri, clopot electrificat și este pictată în proporție de 70%.

Construcția Centrului de recuperare, întins pe 1.000 de metri pătrați, este finalizată atât la exterior, cât și la interior, are încălzire, corpuri și instalații sanitare, corpuri de iluminat, gresie pusă în proporție de 85% și gresie pe terasele exterioare.

Este terminată şi clădirea unde vor fi cazaţi beneficiari şi familiile copiilor, iar o parte din mobilă a fost, deja, comandată.

Constructorii au finalizat şi terenul de minifotbal, dar şi arena de echitație, aceasta din urmă nu are, deocamdată, finisaje de interior, dar este izolată termic pe exterior.

În spațiul din curtea complexului au fost plantați tei, frasini, stejari, brazi, chiparoși, trandafiri, lavanda, rozmarin, trandafiri, prunus, fotinia și alte plante. Complexul are, asfaltate și finalizate cu borduri, aleile din jurul clădirilor și parcarea, iar grădina senzorială a fost delimitată și pregătită cu hămucă.

Mihai Nesu supraveghează ca plantele să fie sădite conform proiectului. Foto: Fundaţia Mihai Neşu
Mihai Nesu supraveghează ca plantele să fie sădite conform proiectului. Foto: Fundaţia Mihai Neşu

Crede şi tu!

Când mă uit la tot ce deja s-a construit doar din donații, mă simt ambiționat și știu că vom reuși. E incredibil ce poate face omul care dăruiește câte puțin din ce are. Mulțumim tuturor celor care, în 2023, au donat prin sms 2 euro lunar, firmelor care ne-au sponsorizat, donatorilor, celor care au achiziționat produsele MNF și lui Dumnezeu!”, spune Mihai Neşu, a cărui fundaţie a investit, din donaţii, peste 4,8 milioane euri în proiect.

Fostul fotbalist este convins că, cu ajutorul celor care cred în el, va reuşi să deschidă în acest an complexul unde inclusiv el îşi va putea continua terapia. Deşi, după accidentul său, medicii nu i-au dat şanse să-şi revină, el a crezut în sine şi, cu ajutorul specialiştilor care lucrează la centrul său, a reuşit. După ce ani de zile şi-a putut folosi doar muşchii gâtului şi degetele, acum poate mânca singur, folosindu-şi mâna dreapta.

Şantierul e pe terminate. Complexul ar putea fi inaugurat în acest an. Foto: Fundaţia Mihai Neşu
Şantierul e pe terminate. Complexul ar putea fi inaugurat în acest an. Foto: Fundaţia Mihai Neşu

Cum vă puteți implica?

Direcționați din impozitul pe venit ori din impozitul pe profit către Fundația Mihai Neșu, donând materiale sau bani, comandând hanorace, polare, tricouri, cărți MNF de pe site-ul fundaţiei ori donând, 2 euro lunar, prin sms.

Direcționați 3.5% din impozitul pe venit către Fundația Mihai Neșu completând online în maximum 2 minute formularul 230 aici.

Dacă aveți o firmă de construcții, donați materiale, aflați mai multe informații trimițand un mesaj pe whatsapp la nr 0721366252. 

Puteți face donații online aici. Orice sumă ne ajută!

Puteți comanda hanorace, polare, tricouri, carti MNF de aici.

Donați 2 euro lunar - Trimiteti un sms cu textul CRED la 8844

Direcționați 20% din impozitul pe profit pentru Fundația Mihai Neșu. Contractul fundației semnat și ștampilat se găsește aici. Firmele care doresc să facă sponsorizări mai mari pot alege să sponsorizeze o anumită parte a complexului (exemplu solare, biserica, spațiul de joacă adaptat, arena de echitație, cazare)​

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite