László Tőkés, mesaj controversat de Ziua Ungariei: „Vrem să dobândim drepturile noastre, libertatea noastră. Nu ne putem odihni până nu reuşim. Ne-au dezbinat!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
László Tőkésa fost prezent la manifestarile organizate la Oradea, de Ziua Ungariei
László Tőkésa fost prezent la manifestarile organizate la Oradea, de Ziua Ungariei

Peste 250 de maghiari au luat parte duminică, 15 martie 2015, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la manifestaţiile organizate de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Printre invitaţi s-a aflat şi europarlamentarul László Tőkés, care a transmis un mesaj bazat pe ideea luptei pentru păstrarea identităţii naţionale.

“În trecut, războaiele s-au dus în mod sângeros, pentru idealurile oamenilor, pentru libertate, dreptate, pentru valorile unui popor sau altuia. Acum ducem o luptă paşnică, fără sânge, pentru comunitatea maghiară, aici, în România. Noi vrem să dobândim drepturile noastre, libertatea noastră, dreptul colectiv. Încă nu am reuşit să dobândim dreptul deplin la sărbătorire. De această dată, ducem o luptă pe planul simbolurilor. Luptăm pentru idealurile antiocomuniste, pentru toleranţa interetnică , cuprinsă în proclamaţia de la Timişoare. Nu ne putem odihni până nu reuşim să înfăptuim aceste scopuri nobile”, a afirmat László Tőkés.

Totodată, Tőkés a mai afirmat că populaţia maghiară a fost dezbinată de către aripa PSD-istă a maghiarilor.

“Este o aripă PSD-istă a ungurilor. Poporul este indus în eroare. Ne-au dezbinat. Dezbinarea vine din Bucureşti prin maghiarii noştri care s-au socializat la politica bucureşteană şi din cauza asta s-a produs o aripă naţională civică maghiară care întotdeauna este marginalizată de către Bucureşti, de către Victor Ponta şi ai săi, de către UDMR. Nu am eu nimic împotriva poporului maghiar, ci alegătorii sunt induşi în eroare de PSD-ul maghiar, dar sperăm că vom reuşi să ajungem la înţelegere între taberele acestea şi să-i excludem pe trădătorii, spionii şi fost comuniştii care încă există în sânul bisericii, în sânul organizaâiei noastre, în general în toată societatea românească. S-a rupt unitatea care ne-a caracterizat în 89”, a mai spus László Tőkés.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Bihor  a fost aplaudat când a vorbit despre autonomia Transilvaniei.

„Ungurii din Transilvania vor avea parte de autodeterminare şi de autonomie”, a spus liderul PPMT Bihor la statuia lui Szacvay Imre.
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Bihor

A fost citit şi mesajul lui Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei care a transmis că : “Identitatea maghiarilor nu poată fi câştigată decât de maghiari prin luptă”. La festivităţile de la Oradea au mai luat cuvântul Takacs Peter, consulul Ungariei la Cluj Napoca şi Szabolcs Attila, deputat în Parlamentul Ungariei şi vicepreşedintele Comisiei pentru Uniunea Naţională a Parlamentului ungar.

Mai puteti citi:

Laszlo Tokes a semnat Proclamaţia de la Timişoara, la un sfert de secol de la lansarea acesteia

Europarlamentarul Laszlo Tokes a pierdut procesul steagului secuiesc

Laszlo Tokes: „Să ne unim forţele pentru revendicările noastre principale, cum ar fi autonomia, educaţia superioară ori apărarea identităţii naţionale“

 

 

Oradea


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri