FOTO Povestea profesorului care a renunţat la catedră şi s-a apucat să facă săpun. De la o afacere pornită cu 1.000 de lei a ajuns să trimită produse şi în Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A lasat catedra de religie pentru facut sapunuri FOTO: Alina Bondrea
A lasat catedra de religie pentru facut sapunuri FOTO: Alina Bondrea

A lăsat catedra de limba română şi pe cea de religie pentru a crea săpunuri naturale şi faine. Absolvent la Cluj al Facultăţii de Teologie, Ionuţ Horoba a pornit afacerea cu săpunuri cu doar 1.000 de lei în buzunar.

Totul a început acum câţiva ani, mai exact în 2011 când s-au achiziţionat primele ustensile. Ionuţ îşi aminteşte că la început a fost greu, făcea săpunuri naturale pentru prieteni şi familie, dar mai apoi a decis să extindă micul business început în familie. A existat şi rateuri, cum era şi normal să fie, dar aceste rateuri au rămas doar în casă. 

„Am luat cărţi, am citit pe internet şi am început să îmi fac propriile reţete. Am experimentat fel de fel de amestecuri şi aşa am ajuns să am propriile mele reţete. Nu era literatură de genul acesta în România. Pentru a face astfel de produse trebuie să ai minime cunoştinţe de chimie“, mărturiseşte Ionuţ Horoba. 

A început cu săpunuri naturale produse prin metoda la rece. „Nu acelea pe care le făceau bunicii noştri, dar altfel. Acest gen de săpun presupune amestecarea ingredientelor cel mult la 40 de grade Celsius, ceea ce le conferă păstrarea calităţilor pe care le au. Le dau aromele pe care le doresc eu. Folosesc uleiuri esenţiale extrase din plante", a declarat Ionuţ, pentru „Adevărul“. 

Un cuvânt pe buzele tuturor

Odată pornită afacerea cu săpunurile, Ionuţ nu s-a oprit aici. A început să creeze diferite creme pentru bărbaţi şi femei făcute tot cu ingrediente naturale, fiind foarte hidratante. Pentru acestea a avut clienţi chiar şi din Danemarca, care, spune el, s-au declarat extrem de mulţumiţi de calitatea produselor. Toate produsele sale se numesc Fain. 

De ce fain? Ne spune Ionuţ Horoba: "Pentru că este cel mai des folosit cuvânt aici, la noi, în Ardeal. Pentru că toată lumea când vede ceva ce îi place spune Ce fain e. E un cuvânt care se află pe buzele tuturor şi, mai ales, e un cuvânt românesc". 

„Săpunul natural, faţă de alte săpunuri din comerţ, nu lasă acea senzaţie de uscare a mâinii. Acum facem şi uleiuri pentru masaj, uleiuri de migdale dulci sau sâmburi de caise. Produsele pe care le fac sunt înregistrate la OSIM. De curând, am lansat o nouă gamă de săpunuri, care pleacă de la 10 lei bucata şi pot ajunge şi mai scumpe.  

Visul meu este să ajung în câteva magazine de profil din ţară şi chiar din străinătate. Am încredere în produsele mele şi cred că ele pot concura cu orice alt produs de gen din lume. Produsele mele au ajuns şi în Germania. Şi da, aş putea spune că trăiesc din asta. Doar că nu am siguranţa acelei zile de salariu“, a continuat Ionuţ. 

Românii caută aromele de scorţişoară, atât pentru săpunuri, cât şi pentru uleiuri de masaj. Toate produsele sale au început să fie extrem de căutate pe piaţa de profil, mai ales că acum există moda lucrurilor făcute cât mai natural şi cu cât mai puţine E-uri. 

Citeste şi:

În ce ţară a avut loc reuşita medicală: primul transplant de penis din lume a fost realizat cu succes

1,3 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite