La câţi kilometri se schimbă plăcuţele de frână: primele semne care indică uzura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul în care fiecare şofer conduce afectează consumul de combustibil. Totodată, este afectată şi viaţa plăcuţelor de frână.

Plăcuţele de frână sunt componente de fricţiune care sunt presat de un disc de metal sau de un cilindru pentru a opri autoturismul.

“În cazul în care conduceţi doar 10.000 de kilometri pe an, dar cea mai mare parte a timpului conduceţi într-un oraş aglomerat, există posibilitatea ca plăcuţele de frână să se uzeze atât de tare încât să trebuiască schimbate. De asemenea, puteţi conduce peste 20.000 de kilometri, fără să fiţi nevoiţi să le înlocuiţi. În general, în mediul urban plăcuţele de frână se uzează mult mai tare decât dacă circulaţi pe autostrada”, explică mecanicul Răzvan Pascu.

Potrivit specialiştilor, nu există o perioadă precisă şi nici un program în funcţie de care se înlocuiesc plăcuţele de frână. De cele mai multe ori şoferii trebuie să se bazeze pe anumite zgomote sau pe sfatul unui mecanic auto cu experienţă.

“Este recomandat ca atunci când schimbaţi cauciucurile pentru perioada de vara / iarnă să inspectaţi vizual şi plăcuţele de frână. Un mecanic poate verifică grosimea şi starea plăcuţelor de frână şi va poate sugera să le înlocuiţi dacă este cazul”, a mai precizat specialistul.

Unele maşini mai moderne au senzori de uzură care anunţă acustic şi vizual când sunt uzate peste limita. Deoarece doar autoturismele moderne sunt dotate cu astfel de senzori, mulţi şoferi se pot baza doar pe zgomotele stridente făcute de plăcuţele de frână uzate. Printre alte semne care indică uzura mare a plăcuţelor de frână se numără şi pulsaţiile în pedala de frână, frânarea pe o distanţă mult mai lungă decât de obicei sau lungirea cursei pedalei de frână – aceasta va putea fi apăsată mult mai aproape de podea decât de obicei.

Majoritatea autoturismelor sunt dotate cu discuri de frână pe faţă şi cu tamburi de frână pe spate. Atunci când sunt înlocuite plăcuţele de frână, este recomandat să inspectateze şi discurile. Acestea pot fi denivelate, pot avea urme.

“Când cumpăraţi plăcute de frână, nu este cazul să economisiţi bani. Dacă alegeţi plăcute de frână prea ieftine, este posibil ca materialul din care acestea sunt făcute să fie prea moale sau prea tare. Dacă este prea moale, plăcuţele se vor uza mult mai repede decât în mod normal, iar dacă vor fi prea tari, acestea pot uza peste măsură discul”, a mai punctat Răzvan Pascu.

Vă mai recomandăm:

La câţi kilometri se schimbă distribuţia la maşină şi ce piese se înlocuiesc

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite