„Glumețul clasei” condamnat pentru bullying. Judecător: „Copiii se cred «cool» dacă îi batjocoresc pe alţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din Bihor a fost condamnat pentru bullying. Elevul a primit măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de două luni pentru că și-a agresat un coleg în școală. A fost obligat și la plata unor daune morale.

Elev condamnat pentru comportament de tip bullying Foto: Arhivă
Elev condamnat pentru comportament de tip bullying Foto: Arhivă

Cazul a fost prezentat pe larg de publicația locală ebihoreanul.ro, care punctează că, la sfârșitul procesului de la Judecătoria Oradea, agresorul a fost îndemnat de judecătoare să dea mâna cu victima și să își prezinte scuze. În schimb, agresorul ar fi strâns mâna întinsă de colegul său, dar a refuzat să își ceară scuze.

Incidentul s-a produs în primăvara anului 2022, în sala de informatică a Liceului Tehnologic Felix din Sânmartin (județul Bihor), în timp ce elevii erau colegi în clasa a X-a. Victima se transferase de puţină vreme, după mai mulți ani petrecuți în străinătate cu familia, şi încerca să se acomodeze cu noii colegi. Agresorul era fiul unui om de afaceri şi sportiv de performanţă. Îi plăcea să fie în centrul atenţiei și își șicana colegii mai timizi de câte ori avea ocazia.

Astfel, pe 5 mai 2022, victima lucra la un proiect pentru ora de informatică în momentul în care agresorul l-a luat în derâdere pentru părul un pic mai lung şi creţ, întrebându-l batjocoritor dacă „e gay”. Celălalt elev a întors gluma, iar agresorul a devenit furios pentru că a ajuns victima propriei glume și a reacționat violent.

A împins capul colegului său în monitorul calculatorului, iar când a încercat să se ridice de pe scaun, l-a luat la pumni. În final, bătăuşul a fugit din sală şi nu s-a mai întors.

A urmat o anchetă a poliției și, în final, un proces, la finalul căruia agresorul a fost condamnat la Judecătoria Oradea, pe 1 aprilie 2024, la măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 5 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de lovirea sau alte violențe, fiind obligat și la plata unor daune morale de 25.000 de lei.

„Acest tip de comportament lasă sechele”

În motivarea sentinței, judecătoarea a descris comportamentul inculpatului drept o „formă de bullying”, subliniind că inculpatul obișnuia „să-şi tachineze colegii care nu erau îndreptăţiţi să riposteze”.

„Atitudinea inculpatului descrisă elegant ca «glumeţul clasei» relevând că şicanarea colegilor îl caracterizează ca şi comportament, şi din păcate s-a ajuns ca de la incidente preponderent verbale situaţia să escaladeze până a agresiuni fizice”, se menționează în motivarea Judecătoriei Oradea.

„Copiii se cred «cool» dacă râd sau îi batjocoresc pe alţii”, a mai precizat judecătorul în motivare, care a mai adăugat că: „un comportament similar celui manifestat de către inculpat lasă sechele şi riscă să îl determine pe persoană vătămată să se îndoiască toată viaţa de calităţile sale, şi de puterile lui…”.

Pedeapsa a fost redusă la apel

Agresorul a făcut apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Oradea, care a dat pe 17 octombrie 2024 o hotărâre definitivă.

După apel, pedeapsa i-a fost redusă inculpatului la 2 luni, iar valoarea daunelor morale la 3.000 lei.

Avocata Simona Paşcu, cea care l-a reprezentat pe băiatul agresat, consideră că decizia instanţei este suficientă pentru a descuraja astfel de comportamente în școli.

„Noi am dorit ca agresorul să conștientizeze consecințele faptelor sale și să înțeleagă că nu poate lovi pe cineva doar pentru că i se pare amuzant. De altfel, amândoi au tras o lecție importantă: în fața instanței trebuie să răspunzi pentru faptele tale, iar clientul meu a înțeles că legea îi protejează pe cei corecți” a declarat Simona Pașcu pentru sursa citată.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite