FOTO-VIDEO  M.A.S.H. Singura şcoală de salvat vieţi în mijlocul munţilor, din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicina de urgenţă nu se face în amfiteatre. Asta au învăţăt zeci de studenţi care au luat parte, timp de o săptămână, la singura tabără pentru situaţii de urgenţă din România, MASH - Medical Adventure School in Holiday, desfăşurată în Munţii Apuseni

60 de studenţi la medicină, provenind din toate colţurile ţării, au participat, în Munţii Apuseni, la tabăra MASH (Medical Adventure School in Holiday), desfăşurată în Munţii Apuseni, între 1 şi 8 august. Teoria învăţată în amfiteatrele universităţilor a fost pusă în practică în condiţii speciale.

Studenţii au fost nevoiţi să se descurce fără electricitate, fără apă şi, de multe ori, în condiţii meteo potrivnice. Camparea s-a făcut pe platoul Glăvoi din Padiş, iar cazarea - la cort. Condiţiile nu au fost mai bune nici când a venit vorba despre mâncare sau despre igienă. Hrana a fost pregătită la ceaun, iar viitorii medici s-au spălat cu apă din pârâu.

Ceasul deşteptător a dat trezirea, zi de zi, la ora 8.00, iar activităţile au început de la 09.00. Echipaţi corespunzător zonelor de munte, cu bocanci, pelerine şi rucsacuri în spate, studenţii au urmat trasee montane de câte 30 de kilometri şi au luat parte la exerciţii de salvare desfăşurate într-o peşteră sau în aşte condiţii dificile. Nu au lipsit nici cursurile desfăşurate într-un cort, unde au abordat diferite teme: traumatologie, hipotermie, resuscitare sau proceduri de mobilizare improvizată a pacientului traumatizat.


Tiroliană şi rapel

image

Pentru a fi pregătiţi să intervină în condiţiile cele mai grele, au făcut cunoştinţă cu muntele. De la  salvamontişti au aflat ce înseamnă o coardă, o tiroliană, un rapel, dar şi cum se transportă un pacient politraumatizat în condiţii de siguranţă din subteran.

„Îi învăţăm pe studenţi noţiuni introductive de gestionare a unui pacient politraumatizat în zona montană. Încercăm să fim profesionişti în ceea ce facem. A salva un om, că este din punct de vedere medical sau montan,  pare idilic privit din exterior, dar privit din interior înseamnă muncă şi iar muncă. Foarte multă muncă. Timpul le va spune studenţilor dacă au ales bine sau nu", a afirmat Lucian Nistor, directorul tehnic al Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor.

La fel ca eroii din serialul MASH, studenţii la medicină au exersat tehnicile de salvare care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Tinerii s-au convins că, că având cunoştinţe minime, dar bine puse în practică, pot readuce o persoană la viaţă.

image

Deşi contactul cu muntele a fost o premieră pentru majoritatea studenţilor , aceştia au învăţat treptat care sunt etapele ce trebuie urmate în cazurile de urgenţă. Tiroliana, rapelul sau podul indian au ridicat nivelul adrenalinei, ca şi locurile unde au efectuat exerciţii de salvare. Ambiţia i-a ajutat ca pe întreaga durată a taberei să nu se dea bătuţi, deşi temperaturile de afară au fost destul de ridicate, iar antrenamentele au durat până spre seară.

Au văzut diferenţele faţă de medicina de asfalt”

Vânătăile şi bătăturile cu care s-au ales în aceste zile pline de provocări nu au mai contat pentru cursanţi. Toţi şi-au dorit ca, la sârşitul acestui stagiu, să fie pregătiţi pentru a salva vieţi omeneşti.

Studenţii dobândesc anumite noţiuni şi văd diferenţele faţă de medicina de asfalt. Au parte de o medicină aplicată, adaptată la condiţiile în care se află victima. Nu este o medicină de confort, nu avem posibilitatea să investigăm modern. Le propunem aceste activităţi,  o atmosferă aparte şi dobândirea unor abilităţi sau cunoştinţe pe care nici nu au bănuit că le pot dobândi. Aceşti studenţi nu vor mai pierde timpul cu un rezidenţiat de medicină de urgenţă pentru că nu au avut altceva de ales”, susţine dr. Hadrian Borcea, şeful UPU - SMURD Bihor, unul dintre iniţiatorii taberei.

image

Limite depăşite

După o săptămână de acţiune, expediţia s-a încheiat cu un concurs, unde echipele clasate pe primele trei locuri au fost răsplătite cu premii substanţiale. Georgiana Roman (21 de ani) şi Horaţiu Lele (20 de ani) s-au numărat printre premianţi. Georgiana studiază la Viena şi a ales tabăra din dorinţa de a dobândi cunoştinţe despre primul ajutor. “A fost o săptămână incredibilă. Până la această tabără, aş fi fost inutilă dacă o persoană avea nevoie de primul ajutor. Efortul depus a fost considerabil, mi-am depăşit propriile limite, dar şi frica de necunoscut în situaţii extreme”, ne-a mărturisit Georgiana.

Pentru Horaţiu, tabăra nu a fost ceva nou. În această vară a fost admis la Facultatea de Medicină din Viena, dar a participat la tabără şi anul trecut. Experienţa trăită atunci l-a făcut să opteze din nou  pentru o săptămână “de foc” şi în acelaşi timp l-a ajutat să-şi dea seama că nu doreşte să profeseze medicina de urgenţă. “Experienţa de la MASH te ajută să delimitezi, te ajută să vezi dacă vrei sau nu să practici medicina de urgenţă. Îţi forţează anumite limite. Anul trecut nu am putut să mă caţăr, dar acum am reuşit, iar bucuria trăită nu poate fi descrisă”, ne-a spus Horaţiu.

image

În cadrul taberei, participanţii au asistat la un exerciţii demonstrativ de salvare, desfăşurat de o echipă a Serviciului Salvamont - Salvaspeo Bihor. În ziua concursului, un  elicopter al Unităţii Speciale de Aviaţie a fost prezent în Padiş. Echipajul şi salvamontiştii au efectuat un antrenament de salvare cu ajutorul aparatului de zbor. O echipă de 12 studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, numită Green Team, s-a ocupat de nevoile cursanţilor, asigurându-le mâncarea sau alte cerinţe.

“Ne dăruim medicinei de urgenţă

Ideea taberei a pornit în urmă cu 13  ani de la un grup de studenţi pasionaţi de faimosul serial american MASH.

“Emoţiile de la organizarea primei ediţii a taberei MASH sunt acum chiar înzecite. Anii au trecut şi sperăm ca din postura de medici să reuşim să punem o cărămidă la formarea studenţilor. Ne imaginăm că măcar 1% din ei vor profesa medicina de urgenţă. Nu degeaba am ales muntele. Cred că muntele ne dezvoltă, ne apropie, ne face să ne cunoaştem limitele proprii, mentale, fizice, emoţionale. Facem parte dintr-o echipă care se dăruieşte medicinei de urgenţă şi studenţilor”, ne-a spus medicul Mihai Botea, unul dintre iniţiatorii taberei.

Tabăra a ajuns la a 18-a ediţie şi are o tradiţie de 13 ani, fiind singura de acest fel din România. Peste 700 de participanţi au trecut până acum pe la  MASH, peste 30 dintre aceştia devenind medici sau asistenţi care lucrează în sistemul de urgenţă.

M*A*S*H, haz de necaz şi de durere

M*A*S*H a fost un serial american de comedie, difuzat în Statele Unite ale Americii, între anii 1972 şi 1983. El este o adaptare a regizorului Larry Gelbart după cartea cu acelaşi nume a lui Richard Hooker, MASH: A Novel About Three Army Doctors (n.r. - MASH: O poveste despre trei medici militari). Adaptată pentru micul ecran, povestea prezintă sitaţiile tragi-comice ale unei echipe de medici, aflată pe frontul din Uijeongbu, Coreea de Sud, în timpul Războiului din Coreea. Multe dintre poveştile care se regăsesc în primele sezoane ale serialului sunt bazate pe fapte adevărate, istorisite de chirurgii MASH (Mobile Army Surgical Hospital, adică Secţie mobilă de chirurgie), cu prilejul interviurilor realizate de către echipa de producţie a seriei. M*A*S*H a fost difuzat şi în România, în anii ’90 , de către postul de televiziune Pro TV, fiind unul dintre cele mai urmărite seriale.

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite