Perelini din toate colţurile ţării, la Mănăstirea Hodoş Bodrog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt persoane care participă an de an la Drumul Crucii FOTO arhivă
Sunt persoane care participă an de an la Drumul Crucii FOTO arhivă

În fiecare an, la Mănăstirea Hodoş Bodrog din judeţul Arad, una din cele mai vechi aşezări monahale din ţară, sosesc pelerini din toate colţurile României şi nu numai.

Este vorba şi despre români ortodocşi stabiliţi în Ungaria sau de românii care muncesc în străinătate. Aceştia parcurg zeci şi sute de kilometri pentru a se ruga şi a se închina în vechea mănăstire arădeană. În noaptea de dinaintea marelui praznic, ei au refăcut Drumul Crucii, în adâncă smerenie în faţa jertfei Mântuitorului.

După o tradiţie locală, se spune că mănăstirea ar fi o ctitorie a credincioşilor din împrejurimi. Legenda mărturiseşte că un taur din turma unui păstor a scos la iveală, dintr-o movilă de pământ, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana a luat fiinţă Mănăstirea.

Pentru a confirma datele tradiţiei, se mai păstrează şi astăzi, în biserica mănăstirii, capul taurului care a descoperit icoana, precum şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului Procesiunea Drumul Crucii de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog durează câteva ore, iar credincioşii parcurg un traseu lung de aproximativ patru kilometri, alături de preoţi, rugându-se împreună cu aceştia.

Drumul Crucii este o tradiţie mai veche a mănăstirii de la Bodrog, unde preoţii, împreună cu pelerinii, merg de două ori pe an. O dată în Vinerea Mare, refăcând drumul lui Iisus Hristos pe Golgota, şi a doua oară, în ziua Adormirii Maicii Domnului, care a fost părtaşă la suferinţele Mântuitorului când a fost răstignit. Începând din anul 2000, procesiunea se face pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogul Nou, unde s-au amplasat cele 14 cruci, în dreptul fiecăreia dintre ele fiind citite pericope evanghelice, rugăciuni şi cântări adecvate popasului, precum şi cuvinte de învăţătură.

Joi, 15 august la Mănăstire vor avea loc mai multe slujbe: la 02.00 – Sfânta Liturghie, la ora 07.00 – Sfântul Maslu, la ora 09.00 – Acatistul Adormirii Maicii Domnului şi la 09.30 – Sfânta Liturghie Arhierească.

Vă mai recomandăm: Mănăstirea Polovragi îşi sărbătoreşte hramul

Jandarmii, la datorie cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite