Fermierul român care a folosit subvenţia agricolă pentru a cultiva droguri, apoi a dispărut. Este dat în urmărire
0Un tânăr agricultor din Bihor a obţinut fonduri europene pentru a dezvolta o fermă de legume, dar s-a profilat pe ceva mai profitabil: cannabis. Bărbatul a fost descoperit de DIICOT, a fost deja condamnat, dar nu mai este de găsit.
Un tânăr din Bihor, beneficiar, în 2015, de fonduri europene de 40.000 euro pentru a dezvolta o fermă de legume, a fost prins după numai doi ani cultivând cannabis în loc de roşii castraveţi sau salată.
Gigi Nicuşor Fuscaş (37 ani) a fost depistat chiar în două rânduri cu droguri în solar, fiind condamnat de Curtea de Apel Oradea, pe 18 februarie 2022, definitiv, la un an şi şase luni de închisoare. A fost dat şi în urmărire generală deoarece, între timp, s-a făcut nevăzut.
Bărbatul este inginer agronom de profesie şi este fiul al unui cunoscut fermier din Bihor. Acuzaţiile au fost formulate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) fiind vorba de deţinere de cannabis, după ce în ferma lui din localitatea bihoreană Ineu, a fost găsită o cultură de cânepă indiană.
Este recidivist în cultivarea drogurilor
Fermierul avea corturi speciale în care creştea 42 de plante, dintre care 22 ajuns la maturitate şi având o înălţime de circa 85 cm, de pe care au strâns peste 1,7 kilograme de muguri. Fuscaş avea toată aparatura necesară înfiinţării culturii: lămpi LED, ventilatoare, filtre, fertilizatoare, transformatoare electrice tip balast, cântar de precizie, un aparat de mărunţit şi nu era la prima ispravă. În 2020, Curtea de Apel Oradea îl condamnase la 150 zile-amendă tot pentru „grădinărit”, fapta vizând o cultură de cannabis descoperită pe 13 iunie 2017, tot la Ineu.
Poliţiştii Antidrog i-au confiscat şi atunci, „logistica” - două corturi, trei lămpi, transformator, ghivece, pastile pentru germinare, termometre de perete, ventilator electric – însă el şi-a cumpărat alta şi a luat-o de la capăt. „În perioada ianuarie-martie 2017 a cultivat în vederea consumului propriu două plante de cannabis, iar în perioada martie - iunie 2017 a cultivat tot la locuinţa sa patru plante de cannabis”, se arată în decizia Curţii de Apel din 2020, specificându-se, însă, că numărul plantelor a fost indicat de Fuscaş şi nu de anchetatori, care atunci nu le-au găsit.
A colaborat cu Justiţia
De altfel, lipsa dovezilor privind amploarea culturii a şi fost motivul pentru care Fuscaş a scăpat, atunci, de închisoare, deşi a mai avut, în 2013, o condamnare pentru consum de droguri, iar instanţa a reţinut că plănuit în amănunt cultura. Judecătorii au apreciat, atunci, că a fost cooperant. „A fost avut în vedere şi comportamentul cooperant pe toată durata urmăririi penale, faptul că inculpatul s-a implicat activ în măsurile de asistenţă socială şi psihologică, a respectat programul terapeutic precum şi măsurile din planul individualizat de asistenţă şi a finalizat programul integrat de asistenţă în adicţii”, se arată în sentinţă.
Interesant este şi de unde a avut bărbatul fonduri pentru a-şi achiziţiona toate cele necesare culturii de cannabis. Inginer de profesie, Gigi Nicuşor Fuscaş a primit în 2015 un sprijin de 40.000 euro. Banii erau pentru a-şi pune pe picioare o fermă de legume, după cum explică şeful Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Cristian Buzlea. „A primit în prima fază 30.000 euro, ca primă tranşă, ca să achiziţioneze utilaje aferente cultivării de leguminoase, având obligaţia ca, pentru a obţine şi restul de 10.000 euro, să îşi ducă la îndeplinire clauzele asumate prin contract, inclusiv să realizeze venituri”, spune Buzlea.
Doar că Fuscaş n-a mai depus niciun document, motiv pentru care, în 2017, după expirarea celor trei ani de la primirea deciziei de finanţare, inspectorii i-au bătut la uşă. „A fost notificat, o echipă s-a deplasat şi la punctul de lucru al societăţii, nu s-a conformat. Ca urmare, s-a demarat procedura de reziliere a contractului de finanţare”, a declarat Buzlea.
În urmărire
Poliţiştii trimişi să-l ridice pe Fuscaş de la domiciliu nu l-au găsit, motiv pentru care el a fost dat în urmărire generală iar fotografia lui a fost postată pe site-ul Poliţiei Române, la rubrica persoanelor căutate.
Vă recomandăm şi:
Poliţist de frontieră din Nădlac, găsit de ANI cu o avere nejustificată de aproape 100.000 lei
Un taximetrist din Oradea a intrat intenţionat cu maşina într-un poliţist rutier. Ce a urmat