Femeia din Oradea care trăieşte de 5 ani fără să mai folosească plastic. „Are componente cancerigene şi poate duce la sterilitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhiva personală
Foto: arhiva personală

Ioana Tănase, o orădeancă de 34 ani, a renunţat la plastic de mai bine de 5 ani, alegând să cumpere doar produse vrac, în săculeţi de pânză, borcănele de sticlă, caserole de carton ori hârtie cerată.

„Este mai sănătos, etic şi faci şi economie. Nu mai cumperi decât cantitatea de care ai nevoie, nu mai faci risipă”, spune Ioana. 

Originară din Sibiu, tânăra şi-a făcut studiile în Belgia şi s-a mutat la Oradea în urmă cu 3 ani, ca să locuiască împreună cu prietenul ei. „Îmi place Oradea, în 10 minute ajungi în natură, oriunde ai fi. E mult mai primitoare, imediat mi-am creat şi contacte, şi un anturaj fain, cu care am putut colabora pe toate temele care mă preocupă”, zice ea. 

Decizia de a renunţa la tot ce înseamnă plastic a luat-o încă din Belgia, după ce a văzut fotografiile făcute de artistul Chris Jordan pe insulele Midway din Oceanul Pacific, cu leşuri unor albatroşi morţi, având stomacele pline cu zeci de pungi de plastic, resturi de pungi, bucati de brichetem capace, jucarii etc.

Costul: zero

Căutând să afle informaţii despre ce s-a întâmplat, a fost îngrozită să afle că aproximativ 43% din plasticul produs la nivel mondial se foloseşte pentru ambalare iar ambalajele generează probleme foarte mari. „Are componente cancerigene, poate duce la sterilitate în rândul femeilor şi bărbaţilor. Mai recent s-a demonstrat că toţi avem urme de plastic în organism”, explică ea. 

În plus, plasticul „ucide” şi natura. Prin intermediul apelor curgătoare, deşeurile ajung în râuri, lacuri, mări, oceane. „Iar pungile noastre ajung în astfel de locuri virgine, cum sunt şi Insulele Midway, afectând viaţa altor specii”. 

Din acel moment, tânăra a decis că trebuie să facă o schimbare. În locul pungilor din supermarketuri, foloseşte săculeţi textili, flacoanele le-a înlocuit cu cele metalice, de sticlă ori borcane, iar apa o bea direct de la robinet.

Resturile la compost, hârtiile la reciclat

„Pentru orice recipient din plastic, mai ales de unică folosinţă, există o alternativă mai etică, mai sănătoasă, naturală, reutilizabilă, pe care o putem folosi. Nu trebuie să avem un buget pentru asta, trebuie să fim curioşi şi motivaţi. De exemplu săculeţii mei, în care cumpăr legume, fructe şi alimente vrac, le-am făcut cu mama mea, într-o seară, dintr-un material al bunicii mele. Deci costul a fost zero”, sfătuieşte Ioana. 

Pe de altă parte, produsele alimentare se pot cumpăra în hârtie cerată, ori de la producătorii locali, evitând astfel cele transportate la distanţe mari, în ambalaje nesănătoase. „În ambalajul tău nu vei găsi niciodată surprize şi, pe de altă parte, dezvolţi relaţii faine cu producătorii”. 

În plus, spune tot ea, acasă încearcă să arunce cât mai puţine deşeuri. Toate resturile vegetale sau alimentare le transformă în compost, iar hârtiile le trimite la reciclat.

Natura fără plastic

De când s-a mutat la Oradea, Ioana se străduieşte să promoveze stilul de viaţă pe care l-a adoptat. Alături de câţiva prieteni a înfiinţat asociaţia Natura fără plastic, prin care a iniţiat proiectul Alternative, cu care organizează ateliere şi de promovare a unui stil de viaţă eco şi sustenabil.

ioana tanase

 photo credits: LEO

„Am făcut mai multe ateliere, atât pentru copii din clasele mai mici, cât şi printre liceeni. Dau curs oricărei cereri, fac prezentări sau ateliere, în funcţie de ce crede profesorul că ar fi potrivit pentru elevi, pe care le pregătesc în funcţie de grupul ţintă, adică ce pot transmite şi ce pot ei digera”. 

ioana tanase

Foto credit: Food Waste Combat


Asociaţia are şi un magazin online, alternative.blue, cu produse care înlocuiesc plasticul. Săculeţi, paie metalice, periuţe de dinţi din bambus, produse alimentare vrac, detergenţi , produse cosmetice, toate naturalie. Produsele textile sunt produse de noi, din bumbac 100%, iar celelalte provin de la alţi furnizori despre care au garanţia calităţii. Iar magazinul online a fost un succes, având deja printre clienţi nu doar persoane fizice, ci şi mici companii şi asociaţii, care au decis să susţină „războiul” asociaţiei pornit împotriva plasticelor.

Piaţa eco

În colaborare cu o altă orădeancă având aceeaşi pasiune, Monika Henn şi cu patronii cafenelei Local, Ioana a deschis o "piaţă" eco, care se ţine în fiecare joi, în cafenea, unde se scot la vânzare produse organice şi fără plastic. „Am strâns deja o comunitate de 200 persoane, care vin săptămânal să facă aprovizionarea aici. Piaţa a apărut ca o necesitate pentru stilul nostru de viaţă. Foarte mult timp petreceam să găsim produsele de care avem nevoie de la producători locali”, spune orădeanca. 

ioana tanase

 Foto: Adrian Crapciu

Anul viitor, Ioana şi colegii ei vor deschide şi primul magazin „Zero waste” din România, un concept nou dar care funcţionează deja în Occident, „ca răspuns la viaţa cu prea mult plastic”. „Ideea este să fie cât mai multe produse vrac şi dacă se poate de la producători locali. Din păcate nu toate produsele pot fi locale, şi atunci trebuiesc aduse de mai departe. Vom face în aşa fel încât să vină în cantitate mare, şi cu cât mai puţin ambalaj”, promite ea. 

În magazinul „Zero Waste”, doritorii vor putea cumpăra produse alimentare şi nu numai, în orice cantitate doresc dar numai într-un mod sustenabil şi eco, adică fără plastic. " Vor fi produse alimentare şi nealimentare, cosmetice, ingrediente care se pot folosi la produse de curăţenie, cum este bicarbonatul, oţetul, vom avea ulei, detergenţi biologici, toate la vrac”. Adică vii cu ambalajul tău şi cumperi cât ai nevoie. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite