Erori şocante ale medicilor. Cum au fost transformate „din pix” sinucideri, accidente şi omoruri în „morţi naturale”

0
Publicat:

Serviciile funerare sunt o afacere profitabilă şi pentru medicii care constată decesele la domiciliu, şi care au contracte chiar şi cu două-trei firme de pompe funebre. Atât că mulţi stabilesc cauza fără să examineze cadavrul, transformând chiar și crime în morţi naturale.

Din pricina unor erori, sinucideri şi crime au ajuns îngropate FOTO: generic, Bihoreanul
Din pricina unor erori, sinucideri şi crime au ajuns îngropate FOTO: generic, Bihoreanul

Legea zice una, ei fac alta

Decesul unei persoane poate fi constatat de orice medic cu drept de liberă practică, însă numai după examinarea cadavrului. În general, medicii de familie se ocupă de procedură pentru persoanele din evidenţele lor. În alte situaţii, aparţinătorii pot apela la firme de pompe funebre care au contracte de prestări servicii cu mai mulţi medici, plătiţi între 100 şi 200 lei pe caz.

Problema e că mulţi semnează certificatele şi dacă împrejurările morţii nu sunt clare, deşi atunci ar trebui să anunţe Poliţia, susţine şefa Serviciului de Medicină Legală (SML) Bihor, Camelia Buhaş, arătând că au fost cazuri în care în certificat să fie specificat infarct miocardic, dar în realitate persoana a murit din alte cauze, s-a sinucis, a avut un accident sau a fost ucisă cu lovituri de topor.

Fiul lui Dumnezeu

„Malpraxis-ul" din domeniu poate fi descoperit doar dacă aparţinătorii care au suspiciuni sesizează organele de cercetare penală, care dispun exhumarea. În ultimii ani, în Bihor, au fost mai multe asemenea situaţii, inclusiv al unui bolnav psihic din comuna Popeşti. 

Tânărul de 24 ani, bolnav psihic dar netratat de părinţi care îl ţineau mai mult în casă pentru că se ruşinau cu afecţiunea lui, şi-a ucis mătuşa, lovind-o în cap cu un topor. Fapta a fost ascunsă de tatăl criminalului care a anunţat medicul din zonă că femeia a suferit un atac de cord, iar acesta nu i-a mai verificat spusele, eliberând certificatul de deces fără să mai examineze cadavrul.

Povestea ar fi rămas, poate, îngropată, dacă tânărul nu şi-ar fi ucis şi tatăl, la câteva săptămâni după prima crimă. În faţa anchetatorilor s-a declarat „fiul lui Dumnezeu, trimis cu misiunea să absolve lumea de păcat”, şi a recunoscut ambele crime, zicând că a făcut „un lucru bun”. Diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, a fost declarat cu discernământul pierdut şi a ajuns la Spitalul de maximă siguranţă din Ştei, unde se află şi în prezent şi unde, între timp, a mai comis o crimă, omorându-şi un coleg de cameră.

Notificaţi

Situaţia a fost pusă pe tapet şi de către reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală Bihor, chiar în mai multe rânduri. Într-o adresă transmisă Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, fostul şef al SML Bihor, Gabriel Mihalache informa despre zeci de certificate de deces eliberate ilegal, unele mascând sinucideri, în Borş, Valea lui Mihai şi Salonta, aşezări „unde sinuciderile prin spânzurare sunt frecvente” şi altele  accidente casnice în zonele Vaşcău, Nucet, Aleşd. 

Vă rog să emiteţi o scrisoare metodologică către toţi medicii de familie din judeţ care, eventual, să îşi asume sub semnătură că vor respecta obligativitatea de a nu elibera certificate de deces în situaţia morţilor suspecte”, cerea dr. Mihalache în 2012.

Dispărut, incinerat

Problema a fost ridicată, recent, şi de noua şefă a SML Bihor, Camelia Buhaş, după cutremurătorul caz al unui expert auto din Oradea, dat dispărut şi găsit incinerat, două săptămâni mai târziu, într-o urnă, în casa unui bărbat, Sebastian Burcă.

Acesta pretindea că îl luase în întreţinere pe octogenarul care a murit subit, fluturând un certificat de deces emis de un endocrinolog ce atesta că Lökösházy ar fi murit de infarct. Dar nu înainte de a-i lăsa iubitei lui Burcă întreaga avere, printr-un testament dubios.

Cercetările în acest caz sunt încă în derulare, dar fără un cadavru, fără martori care să fi văzut că bătrânul a fost victima unei agresiuni, ancheta e în impas.

Înscrierea unui diagnostic pe un certificat constatator presupune responsabilitate din partea celui care îl completează”, spune Camelia Buhaş, care a notificat din nou Cabinetele Medicale Individuale din judeţ asupra obligaţiilor pe care le au în cazul constatărilor deceselor, de astă dată prin intermediul Colegiului Medicilor Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite