DEZBATERE Ce efecte poate avea monopolul pe termie în Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a ameninţat că dă Electrocentrale în judecată pentru poluare, un orădean se revoltă faţă de noul regulament termic. Tânărul a depus o adresă la primărie prin care cere ca orădenii să se încălzească cu apă termală, iar CET să nu fie unic distribuitor.

Prima revoltă a tânărului Horea Vuşcan a fost în luna februarie, când cenuşa de la CET a acoperit oraşul. La nicio lună distanţă, orădeanul a trimis o adresă primăriei. „Consiliul Local al Municipiului Oradea doreşte crearea unui monopol pe piaţa energiei termice impunând un singur operator care să practice un preţ unitar la nivel de oraş”, a spus Vuşcan.

Orădeanul se revoltă în numele tuturor locuitorilor din cartierul Ioşia Nord, care la ora actuală se încălzesc cu apă termală, la preţuri mai mici decât cele cerute de Electrocentrale. „Acum, un orădean care se încălzeşte cu apă geotermală plăteşte cam o sută de lei către Transgex faţă de 350 cât ar plăti dacă ar fi la CET”, spune Vuşcan. „În plus, încălzirea de la Electrocentrale înseamnă că pe ţeava de apă caldă îţi curge apă rece cel puţin 10 minute după ce ai deschis robinetul”, a mai spus orădeanul.

image

Taxă pe poluare
Primăria nu a aprobat încă noul plan termic al oraşului, dar are în vedere ca Transgexul şi Distrigaz să distribuie căldură prin intermediul CET. Apoi, toţi orădenii care nu sunt racordaţi la CET, deşi au această posibilitate, vor fi obligaţi să plătească o taxă de poluare. „Această măsură vizează în primul rând orădenii care stau la bloc”, a precizat primarul Ilie Bolojan. „Ţinem cont de părerile oamenilor atunci când facem forma finală a proiectului”, a mai spus primarul. Directorul general al Transgex nu este deranjat de demersuri. „Până acum noi produceam şi distribuiam agentul termic. De acum îl va distribui CET, ceea ce pentru noi este avantajos”, spune Iacobescu.

Primăria a aşteptat propunerile celor care sunt nemulţumiţi de noul proiect. Forma finală va fi prezentată consilierilor locali care îşi pot da votul miercuri, 16 martie. Taxa de poluare nu se aplică în cazul celor care se încălzesc „verde”, cu energie solară.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite