Dezbatere aprinsă pentru Peța, pârâul cald din România. Edilii vor să extindă strada traversată de apă, ecologiștii se opun

0
Publicat:

Este dezbatere aprinsă la Oradea pe tema lărgirii străzii Armatei Române, pe care se află centrul NATO și Universitatea Oradea, precum și unor străzi adiacente. Artera rutieră este traversată de singurul pârâu termal din România, Peța. 

Pârâul Peța, Oradea, Bihor SURSA Bihoreanul
Pârâul Peța, Oradea, Bihor SURSA Bihoreanul

Proiectul edilitar din Oradea, care prevede atât lărgirea străzii Armatei Române, cât şi a celor adiacente (Universității, Ceyrat, Thurzó Sándor și Atelierelor), a fost depus spre consultare publică la finele lui martie 2024, la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, declanşând reacţii vehemente din partea ONG-urilor de Mediu. 

Apa-unicat în România

Strada Armatei Române este traversată de pârâul cald Peța, unicul pârâu termal din România, care are o temperatură a apei de 30 grade Celsius chiar și iarna. Pârâul, lung de 20 kilometri, străbate Oradea de la est la vest, izvorând din stațiunea bihoreană Băile 1 Mai și vărsându-se în râul Crișul Repede, în apropierea graniței cu Ungaria.

În pârâul Peța trăiesc două specii protejate de pești (boarţa şi zvârluga), pe lângă cele trei specii comune (cleanul, bibanul, carasul). Tot aici întâlnim nufărul termal, o floare-monument al naturii, specie care a supraviețuit erei glaciare. 

Cum pârâul Peța, care a apărat cândva cetatea, este protejat prin lege, ecologiștii cer primăriei să facă un studiu pentru a vedea cum va fi afectată biodiversitatea acestuia. Ei consideră că planul urbanistic nu se impune nici din punct de vedere rutier, pentru că ar încetini traficul în zonă, date fiind arterele din vecinătate ce ar rămâne la fel de înguste, gâtuindu-se astfel circulația. Activiștii de mediu atrag atenţia că proiectul nu prevede protejarea vegetației și a celor peste 340 arbori care vor fi păstrați în zonă.

Primăria Oradea vrea lărgirea străzii Armatei, organizaţiile de mediu se opun
Primăria Oradea vrea lărgirea străzii Armatei, organizaţiile de mediu se opun

Toate argumentele sunt cuprinse într-o scrisoare deschisă, semnată de Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Fundația pentru Cultură și Educație Ecologistă ECOTOP și Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius.

Ecologiștii consideră nejustificat acest proiect, în condiţiile în care presupune tăierea a 88 de arbori maturi.

„Solicităm clarificări și detalii suplimentare cu privire la impactul asupra mediului și la planurile de gestionare a deșeurilor asociate proiectului”, se arată în scrisoare în care se atrage atenţia că proiectul nu stipulează măsuri eficiente pentru a minimiza impactul asupra vegetației din zona șantierului și protejarea celor peste 340 arbori care vor fi păstrați în zonă.

Pârâul Peța, Oradea, Bihor SURSA Bihoreanul
Pârâul Peța, Oradea, Bihor SURSA Bihoreanul

Organizaţiile au prezentat şi propuneri pentru protejarea biodiversităţii, cum ar fi evaluarea stării de sănătate a arborilor, implementarea măsurilor de protecție în timpul lucrărilor, adoptarea practicilor durabile de construcție, monitorizarea și îngrijirea ulterioară a arborilor.

„Solicităm un studiu care să estimeze eficiența măsurilor propuse, având în vedere faptul că arterele propuse în cadrul acestui proiect vor fi conectate cu alte străzi și artere mai înguste, unde traficul va fi încetinit, provocând un efect de domino. Un plan detaliat pentru protecția și conservarea arborilor existenți, inclusiv măsuri concrete pentru protejarea exemplarelor rămase în picioare și pentru înlocuirea celor tăiați, conform prevederilor legale și a angajamentelor privind regenerarea spațiilor verzi”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite